Начало Общество На днешния ден подкрепяме жертвите на престъпления

На днешния ден подкрепяме жертвите на престъпления

СПОДЕЛИ

slavery_hong_kong

На 22-ри февруари през 1990 година британското правителство издаде „Харта на жертвите на престъпността“ (Victim’s Charter: Statement of the Rights of Victims of Crime). От тогава, по целия цивилизован и демократичен свят неофициално на 22 февруари се чества „Световен ден в подкрепа на жертвите на престъпления“.

Проблемът за социална рехабилитация на жертвите на престъпления в общността стана актуален в края на миналия век. През септември 1985 г. Седмия конгрес на ООН за превенция на престъпността и третиране на правонарушителите прие Декларация за основните принципи на правосъдието за жертвите на престъпления и злоупотреба с власт. На 29 ноември 1985 г. Общото събрание прие декларация, разработена за първи път от универсалните принципи на подкрепа и защита на жертвите на престъпления и злоупотреба с власт.

В някои страни сегашното законодателство е насочено към защита на жертвите на престъпни деяния, тяхната социална рехабилитация, компенсации за материални и морални щети. В света има около 200 програми за подпомагане на жертвите на престъпления. Вариращи от програми за жертви на сексуално насилие и до общински услуги, почистване на местопрестъплението и ремонт, поставяне на брави и врати и ремонт на апартамента след кражба. Тези програми наистина помагат на хората да се справят със стреса от кризата, или просто предоставят материална помощ и морална подкрепа.