Начало Общество На Йордановден „Луда Яна” отново ще закипи от мъжкото хоро в Панагюрище

На Йордановден „Луда Яна” отново ще закипи от мъжкото хоро в Панагюрище

СПОДЕЛИ

И тази година млади панагюрци ще събират средства за благотворителна кауза

На Йордановден или Богоявление, 6 януари, един от най-големите християнски празници в българския календар, Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Навсякъде, където има водоем, се хвърля кръст от местната църква, а който го извади, ще бъде здрав през цялата година. 

Празникът в Панагюрище също ще бъде отбелязан подобаващо. От 8:00 часа в двата храма в Панагюрище  – „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”, ще бъде отслужена Света литургия. От 10:30 часа празникът ще продължи с водосвет на площад „20 април“, след което, в 11:00 часа, литийното шествие ще се отправи към реката за ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст.

За четвърта година близо 20 смели мъже, верни на вековните традиции и хилядолетната история, ще се потопят в ледените води на „Луда Яна”, за да изиграят своето мъжко хоро и да извадят кръста.

Младите панагюрци ще навлязат в реката, облечени с народни носии. Начело на групата ще има гайди и тъпани, както и задължителният български трибагреник.

След като бъде изваден кръстът, за участниците в ритуала и всички миряни, ще бъде отслужен молебен за здраве в църквата „Свето Въведение Богородично”.

След ритуала младежите ще бъдат посрещнати в ритуалната зала на Общината от кмета Никола Белишки.

По традиция панагюрци ще получат и символична парична сума, която отново ще бъде дарена за благотворителност. Миналата година парична сума им беше дарена и от Църквата, заедно със специално изработени дървени кръстове, които отнесоха в домовете си за здраве и благодат.

Организатор на инициативата отново е Илия Бояджиев. Той изказва искрените си благодарности към всички, които са оказали подкрепа за осъществяването на празника и от името на останалите младежи кани всички жители и гости на града да се включат в отбелязването на Богоявление.