Начало Общество На Йордановден „Луда Яна” ще закипи от мъжкото хоро в Панагюрище

На Йордановден „Луда Яна” ще закипи от мъжкото хоро в Панагюрище

СПОДЕЛИ

И тази година млади панагюрци ще събират средства за благотворителна кауза

yordanovden2

На Йордановден или Богоявление, 6 януари, един от най-големите християнски празници в българския календар, Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Навсякъде, където има водоем, се хвърля кръст от местната църква, а който го извади, ще бъде здрав през цялата година. 

Празникът в Панагюрище също ще бъде отбелязан подобаващо, като се очертава да бъде още по-мащабен от предходните.

По традиция той ще започне с празничен водосвет на площада, който ще бъде отслужен от Негово благоговейнство протойерей  Атанас Манолов. След това литийното шествие ще се отправи към реката.

yordanovden1

За трета година смели мъже, верни на вековните традиции и хилядолетната история, ще се потопят в ледените води на „Луда Яна”, за да изиграят своето мъжко хоро и да извадят дървения кръст.

yordanovden4

Младите панагюрци, които ще бъдат повече на брой от миналата година, ще навлязат в реката, облечени с народни носии. Начело на групата ще има гайди и тъпани, както и задължителният български трибагреник.

След като бъде изваден кръстът, за участниците в ритуала и всички миряни, ще бъде отслужен молебен за здраве в църквата „Свето Въведение Богородично”.

След ритуала младежите ще бъдат посрещнати в ритуалната зала на Общината от кмета Никола Белишки.

По традиция панагюрци ще получат и символична парична сума, която отново ще бъде дарена за благотворителност.

Припомняме, че традицията за мъжкото хоро в Панагюрище бе възродена през 2015 година с общите усилия на Общината и Църквата.

Организатор на инициативата отново е Илия Бояджиев.

iliq.b

Той изказва искрените си благодарности към всички, които са оказали подкрепа за осъществяването на празника и от името на останалите младежи кани всички жители и гости на града да се включат в отбелязването на Богоявление.

 

 

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР