Начало Без категория НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НЧ“ВИДЕЛИНА-1865“ ПРЕДСТАВИ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА 2022 ГОДИНА

НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НЧ“ВИДЕЛИНА-1865“ ПРЕДСТАВИ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА 2022 ГОДИНА

160
0
СПОДЕЛИ

„По отношение на културната ни дейност в обсега на нашето внимание винаги е бил стремежът да отстояваме и очертаем собствен профил в конкурентната градска среда и общинската читалищната общност.“

Съгласно член 14 от Закона за народните читалища и Устава на читалището, при необходимия кворум, на 29 март 2023 г. се проведе годишното отчетно събрание за 2022 г. Председателят на читалището Спаска Тасева прочете доклад, който представи цялостната дейност на панагюрското читалище и финансов отчет.

Доклад на Проверителната комисия бе представен от Нина Дееничина – председател на комисията.

Присъстващите на събранието имаха възможност да видят богата PowerPoint презентация, подготвена от Ирина Пелтекова – секретар на читалището, да се запознаят както с моменти от проведени събития, така и с разходите на читалището и с предвидения бюджет за 2023 година. Беше откроен и приносът на членовете на читалищното Настоятелство, които отговорно и с грижа се отнасят към оперативната дейност и финансовата устойчивост на читалището.

Като най-големи успехи за 2022 г. можем да определим организирането и провеждането на III фестивал на хоровата патриотична песен „България-една безсмъртна песен”, на V национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „Нежни спомени“, VI Парад на духовите оркестри и мажоретни състави, Първа творческа среща на поети с китара, реализираният проект „Младежка школа – духов оркестър“, финансиран от Националния фонд „Култура“ и извършения частичен ремонт на покрива, за който читалището пести и събира средства от няколко години.

НЧ „Виделина-1865“ заслужено се гордее с участието на читалищните състави Смесен хор, Духов оркестър „Делчо Радивчев“ и Вокална група “Радеан“ в Х Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк-Жива вода 2022”, гр.Хисаря, откъдето самодейците се завърнаха с три златни медала и Диплом от продуцентите Euro Folk Academy за получаване на званието MAESTRO за диригента Анета Калпакова; Grand Prix за вокалната група и номинация за Grand Prix „Златен Орфей“ и Специалната награда на журито за сценично поведение за смесения хор от  XV фестивал на старата градска песен ,,С мечти и блянове крилати“, гр. Сопот; Сребърен медал от НФ „Пъстър, цветен Гергьовден“, с постановките на Театрален състав „Виделина” и Младежката театрална студия, концерт на школата по китара и барабани  в Юнските празници на изкуствата, срещите, проведени в Литературния салон и др.

Читалището има капацитет и продължава да отстоява дългогодишния си опит за работа в партньорство с местната власт, административни, социални, образователни, културни институции, бизнеса и неправителствените организации. Настоятелството на читалище „Виделина-1865” оценява високо подкрепата на всички организации и институции, граждани, представители на частния сектор, с чиято помощ –финансова и нефинансова читалището ни реализира своята годишна програма и в значителна степен изпълни набелязаните за периода цели – да се достигне обема на дейности от 2019 год., времето преди Covid обстановката.