Начало Без категория На паметната дата 20 април в Панагюрище беше представен българският игрален филм...

На паметната дата 20 април в Панагюрище беше представен българският игрален филм „Жажда“ (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

IMG_7835

Следвайки своите цели за запазване на родовата памет и за съхраняване на родовите връзки, фондация „Цоцорков род“ организира прожекция на филма „Жажда“, на режисьора с панагюрски корени и член на един от най-старите панагюрски родове – Светла Цоцоркова.

Прожекцията на филма се състоя на 20 април в кино „Модерен театър“ и беше своебразен подарък за панагюрци, за да се докоснат до изкуството на Светла, което спечели адмирации и награди в редица престижни филмови фестивали.

„Неслучайна е датата, на която се събираме. На 20 април 1876 година априлските въстаници застанаха начело и обявиха, че искат да живеят свободно. Светла Цоцоркова показа, че и съвремените панагюрци имат самочувствието да застанат на челни места сред най-добрите“, заяви в приветсващото си слово изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ Ирина Ботева.

Гости на прожекцията бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на ОбС-Панагюрище Христо Калояно, зам.-кметът Галина Матанова и част от авторския екип на филма – Светла Цоцоркова – режисьор, Светослав Овчаров – сценарист, Моника Найденова – актриса и Веселин Христов – оператор.

„Срещнах се с най-различна публика от цял свят, но най-важна за мен е българската публика. Как тя ще приеме филма, как ще общува с него, защото българските филми разказват за нашите проблеми и затова реакцията на българската публика за мен е най-важната“, сподели с присъстващите Светла Цоцоркова.

Светла не пропусна да благодари и на панагюреца Събо Мехтеров за помощта, която й е оказал за намирането на голямата битова пералня, един от ключовите детайли във филма.

Първата прожекция на  „Жажда”  е на един от най-големите филмови фестивали в света- Сан Себастиан – Испания, след това филмът беше показан в Лондон, Цюрих, Хамбург, Минск, Люксембург, Вилнюс, Варшава, Сао Паоло,  Ханты – Мансийск, Сан Франциско, Нова Зеландия, Еквадор и на още повече от петдесет  международни  филмови фестивала в целия свят. Филмът има над 20 международни и български награди за най-добър филм, най-добра режисура, най-добър актьорски състав и др. През 2016 “Жажда” получи номинация от Европейската филмова академия  в категорията за дебютни филми “Откритие”.

Кинолентата разказва камерна история,която засяга обаче много важни житейски теми, предизвиква философски размисъл, а картините от него дълго се помнят със своя финес, поетичност и многозначност. Кинокритикът на сп. “Варайъти” Джей Уайзбърг нареди “Жажда” сред 10-те най-добри филма за 2015 г.

Филмът е дебют на режисьора Светла Цоцоркова и оператора Веселин Христов. Участват Моника Найденова, Александър Бенев, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев.

IMG_7794 IMG_7822 IMG_7825 IMG_7831