Начало Култура На Скумсале се провеждат планирани археологически разкопки

На Скумсале се провеждат планирани археологически разкопки

90
0
СПОДЕЛИ
Мария МАСЛЕВА
sku16105v
Трета година се провеждат планирани археологически разкопки на Мегалитен комплекс Скумсале до град Стрелча, съобщиха от общината.  Научен ръководител на проучванията е доц. д-р Алексей Гоцев от Националния археологически институт със заместници: Васил Кацаров от Исторически музей-Панагюрище и Станислава Станева.
Проучванията започнаха на 16.09.2016 г. с помощта на седем работника осигурени от общината.  Финансирането на проучванията се осъществявава от община Стрелча с подкрепата на г-н Стойно Чачов – кмет на община Стрелча.
Обектът се на намира на 7 километра северно от град Стрелча в посока Копривщица. Целта на проучванията е да се изясни основната функция на обекта. От постигнатите резултати до този момент може да се твърди, че това е голям по-размери култов комплекс. Открите находки до този момент дават основание да се твърди, че обкта е обитван през два периода:  Каменно-медната епоха 4000 – 3000 г.пр.Хр. и Късно Желязна епоха 5 – 3 в.пр.Хр.
Досега в България такъв тип обекти не са проучвани, което прави обектът уникален от научна гледна точка. Географското разположение, заобикалящата природна среда и изградената инфраструктура правят обекта привлекателен за посетители.
sku16108