Начало Местна власт Връчиха поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“

Връчиха поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“

СПОДЕЛИ
Марин Дринов

На тържествена церемония бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“

Тази година се навършват 181 години от рождението на бележития панагюрец  проф. Марин Дринов. Честването на годишнината се състоя на 18 октомври, в къща музей „Проф. Марин Дринов“, където на  тържествена церемония беше връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”.

Г-жа Галина Матанова – временно изпълняваща длъжността Кмет на община Панагюрище поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите и учениците с  патронния празник на училището:

„Днешният празничен ден е пореден повод да ви пожелая много дръзновение, единение между ученици, учители, родители и местната общност.

Гордейте се, че имате за патрон един от най-ярките българи – бележития възрожденец проф. Марин Дринов.

Вярвам, че като иновативно, училището ще продължава да развива авторитета си на образователен център, с европейски измерения, но собствен облик.”

Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел –Медет“ АД г-жа Нели Мърхова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2019/2020 година – Натали  Георгиева Калпакова – студентка (бакалавър) в Университета по приложни науки Йоанеум в Грац, Австрия, специалност „Графичен дизайн”.

Стипендията бе връчена на майката на стипендиантката г-жа Цветана Калпакова. Тя изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на дъщеря си.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Тържественото честване на 181-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.