Начало Бизнес На заем от „Мениджър“: Инж. Делчо Николов за пътя в професията, бъдещето...

На заем от „Мениджър“: Инж. Делчо Николов за пътя в професията, бъдещето на сектора и ефективното лидерство

СПОДЕЛИ

 

40 силни години – инж. Делчо Николов е част от екипа на „Асарел-Медет“ вече 40 години. Започва работа в рудника 22-годишен. Завършва минно инженерство в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. Изгражда успеха си в компанията стъпало след стъпало под ръководството на покойния председател на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков. След като се доказва като ръководител на пътностроителния участък в мината, преминава през позициите началник на рудник „Асарел“, ръководител на направлението за технологично развитие, директор „Производствено-технически дейности“. През 2011 г. става генерален директор, а от 2014 г. е член на Управителния съвет на компанията и изпълнителен директор. От ноември 2017 г. е избран за председател на УС на „Асарел-Медет“ АД. Член е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.Познава отблизо както всички процеси в компанията, така и хората, които работят и са работили за нея през годините. Като ръководител съчетава дългосрочната визия с умението да гради човешки отношения и да постига фирмените цели независимо от трудностите. Благодарен е на екипа за постигнатите резултати, откроявайки човечността и солидарността, с които хората са реагирали на изпитанията заради коронавируса. Въпреки че заради извънредната обстановка тази година големият фирмен празник по случай Деня на миньора не се състоя, 218 души от компанията отново бяха наградени за дългогодишен трудов стаж и професионални постижения.
„Асарел-Медет“ е една от първите компании със собствена програма за дуално обучение, базирана в Панагюрище. Нейната цел е да запознае младите хора с целия спектър от дейности в бранша и да им даде възможност за развитие в среда на непрекъсната модернизация, която предлага все по-атрактивни полета за изява – преработка на суровини с най-новите технологии, развитие на дигиталните умения и знания за автоматизацията на процесите, работа по големи екологични проекти.
Иван Обретенов, Валентин Данков и Преслав Йорданов са отличниците на втория випуск на програмата. Те се обучаваха на терен в минната компания за открит добив и преработка на медни руди и след като получиха гимназиални дипломи по специалността „Минна електромеханика“, вече са студенти задочно обучение в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и ТУ в Габрово. И тримата приеха поканата за работа в „Асарел-Медет“, а изпълнителният директор инж. Делчо Николов прие предизвикателството да отговори на всичките им въпроси за неговия път в професията, бъдещето на сектора и ефективното лидерство.
Шансът да учиш нещо ново всеки ден
Валентин Данков (19 г.) попита:

Q Ако сега бяхте на моята възраст, какъв път бихте избрали?

A Днес младите хора живеят в нов свят с много повече възможности за реализация. Животът е все по-дигитален и динамичен – може да учите и да работите, където и каквото поискате. На мен преди 40 години ми харесваше това, че професията е с бъдеще, че е за силни хора и мога да се реализирам близо до семейството си. Това са силни аргументи, заради които бих направил същия избор и днес.

Q Как се постига толкова дълга и успешна кариера на едно работно място? Какво ви даде и какво ви отне професията?

A Трябва да харесваш работата и мястото, където работиш. Сблъсквайки се с трудности, но продължавайки да постигаш резултати, за теб това става повече от работно място. А животът е така устроен, че когато си зает, не усещаш как минават годините. Работата в „Асарел-Медет“ ми даде възможност да участвам в големи проекти, да се сблъскам с на пръв поглед нерешими задачи. Даде ми много приятели и шанса всеки ден да уча нещо ново. Не знам какво ми е взела – може би спокойствието да разполагам с времето си и да отделям още време за семейството, за любимите занимания, за срещи с приятели.

Q Смятате ли, че моделът „чирак – калфа – майстор“, каквато е една от идеите на дуалното образование, създава добри и успешни кадри, които обичат професията си?

A Абсолютно. Вие сте доказателството за това. Много се гордеем с първите два випуска от дуалното ни обучение и с младите колеги, момичета и момчета, които вече работят в „Асарел“. Харесва ми, че въпросът е за обичта към професията. Защото не може да успеем в каквато и да била професия, ако сме безразлични към нея.

Дуално обучение – Випуск 20202

Да бъдеш част от промяната

Въпросите на Иван Обретенов (18 г.):

Q Какво ви мотивира да останете в дружеството толкова години?

A Огромно удоволствие е да гледаш как всичко се променя пред очите ти и ти си част от тази промяна. В нашата индустрия, в нашето дружество през последните десетилетия върви истинска технологична революция, която дава много възможности, но и непрекъснато вдига стандартите.

На първо място ме мотивират резултатите, които постигаме. Много от тях бяха немислими преди 40 години, а сега са факт. Например извличането на метала от рудата, което е над 92% при все по-бедни руди със средно съдържание на мед от 0,27%. При тези условия ние правим ефективен и успешен бизнес, което може да се види само на още едно място в света.

Мотивират ме също големите проекти и предизвикателства. За последните 20 години сме инвестирали над 1,3 млрд. лв. в нова техника и технологии, безопасност на труда, екология, енергийна ефективност и човешки ресурси. Тази година приключваме тригодишна програма, която е на стойност 380 млн. лв. и ще осигури дългосрочното ни устойчиво развитие. Най-големият ни проект по нея е модернизацията на обогатителната фабрика.

Най-много ме мотивират хората, начинът, по който заедно се справяме с предвидени и непредвидени трудности и със споделянето на успеха.

Q Какво е влиянието на компанията върху развитието на Панагюрище и младите хора в него?

A Винаги сме подчертавали, че сме панагюрска компания и защитаваме този принцип. Ние сме фактор за стабилност и благосъстояние не само заради приноса ни към общинския бюджет, нашите социални инвестиции, нивото на възнагражденията и това, че сме най-големият работодател в общината. За щастие в кризата с коронавируса успяхме да запазим жизнеспособността на компанията и да останем стабилни.

Категорично една от големите ни цели е да дадем шанс на младите хора да останат и да се развиват в нашата община. Затова винаги трябва да знаем какво искат младите и да им предлагаме конкурентни условия. Дуалното обучение също има голям принос и виждаме все по-силния интерес към тези специалности.

Q Как виждате развитието на предприятието след още 40 години?

A Като успешна и може би мултинационална компания, водена от успели хора, които ще отговарят на въпросите на младите си колеги. Днес минната индустрия е много далеч от старите технологии и начина на работа отпреди 40 години. Сигурен съм, че след 40 години тя пак ще е в друга ера. Говорим за още по-голяма дигитализация, добив на руди с все по-ниски съдържания и нови технологии за преработка, включително на това, което сега се счита за отпадък. Зелената икономика повишава нуждата от метали и това ще ускорява иновациите. Какви обаче ще бъдем след още 40 години, ще зависи от вас – от младите, от новите идеи и възможности за развитие. А аз вярвам във вашия успех.

Най-добрите служители движат екипа напред

Преслав Йорданов (18 г.) иска да знае:

Q По какво се разпознават отличните служители?

A Отличните служители винаги са ориентирани към постиженията. Не им е достатъчно само да си вършат работата. Те имат ярки човешки качества и са като мощен двигател, който дърпа екипа напред – с идеи, отношение и личен пример.

Q По какви критерии се оценява ефективността на работниците?

A Има специфики и критерии за отделните професии. Всяка година правим атестация, при която се гледат професионалните резултати. Но също се оценява дали човекът е работил добре в екип със своите колеги, с ръководителя си, с колегите от другите отдели, какви предложения е направил, дали се чувства свързан с компанията и как иска да се развива.

Q Какъв стил лидерство или подход към работата се ценят високо във фирмата?

A Лидерството за нашата компания не е абстрактно понятие, защото проф. д-р Лъчезар Цоцорков наистина умееше да вдъхновява и да увлича останалите. Това е моделът на истинското лидерство – да имаш доверието на хората, да ги водиш напред и да ги мотивираш за постижения. Затова в нашата фирмена култура са много важни взаимното уважение, ясните отговорности и признанието, откритото общуване и възможностите за лична изява и инициатива.

Алек Вучков. Материалът е от бр. 08/20 на списание „Мениджър“