Начало Общество Над 90 участници от България, Гърция, Македония, Кипър и Франция идват в...

Над 90 участници от България, Гърция, Македония, Кипър и Франция идват в Панагюрище за турнира по шахмат

СПОДЕЛИ
Снимка АРХИВ
restorant

Силно присъствие и на детската школа на ШК „Оборище“. „Оптикоелектрон“ ГРУП АД е генерален спонсор на турнира

Повече от 90 състезатели на различни възрасти ще участват в VI-тия международен турнир по шахмат, посветен на 143-тата годишнина от Априлската епопея, който ще се проведе на 06-07 април в Панагюрище. Спортна зала „Арена Асарел“ ще приеме шахматисти от България, Гърция, Македония, Кипър и Франция.

Турнирът се очертава да е най-силният, провеждан до момента в Панагюрище, но и да се нареди непосредствено след Мемориал „Георги Трингов“ и държавния шампионат за мъже по класически шах.

Сеанс на едновременна игра ще се изнесе от международните майстори Атанас Димитров и Димитър Лалев на 5 април 2019г., в който ще могат да се включат любителите шахматисти от общината.

„Оптикоелектрон“ ГРУП АД направи финансово дарение на ШК “Оборище“. Целта на дарението е да се подкрепи финансово VI международен турнир по шахмат, посветен на 143 годишнината от Априлската епопея. Това е най-голямото дарение, което клубът е получавал в историята си и превръща дарителя в Генерален спонсор на турнира.

В турнира ще се включат напредналите в шахматната игра трениращи деца от клуба, можещи да правят запис на партията, който е задължителен за турнир от такъв ранг. Най-младите шахматисти от клуба знаят, че зад всеки успех стоят знанията, труда, времето и волята да решават свободно сами на шахматната дъска. През годината се работи усилено върху социализацията при участия в турнири и сега на практика, ще проверят готовността си да издържат дълго време на напрежение и същевременно да мислят. Шахът е уникално явление за разлика от другите спортове.

Основните организатори са ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“, „Асоциацията на спортните клубове“, Община Панагюрище и БФШ 1928.

В същото време, клубът ще получи материална и техническа помощ, състояща се от шахове и часовници от други клубове. На този етап организаторите разполагаме с такава за около 50 състезатели и не сме в състояние да закупим нова, за да подменим амортизираните часовници и шахове„, каза председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков и допълни, че за участниците от чужбина, които ще пристигнат на 5.4.2019 година, се предвижда посещение на местността Оборище и посещения на музеите в Община Панагюрище.

Надяваме се турнирът да се превърне в празник за всички любители на шахматната игра от Община Панагюрище. Желанието ни е в бъдеще да стане с ранг на национална купа. Но за да стане това факт, трябва съвременна материално техническа база, електронни шахматни дъски, бърз интернет за излъчване в реално време на двубоите и по-голям турнирен бюджет.„, сподели още Костурков.