Начало Без категория НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВИДЕЛИНА-1865“ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА 2023 ГОДИНА

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВИДЕЛИНА-1865“ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ ЗА 2023 ГОДИНА

134
0
СПОДЕЛИ

При необходимия кворум, на 22.03. 2024г., се състоя годишното отчетно събрание на НЧ“Виделина-1865“ – гр. Панагюрище. На събранието присъстваха членове на Читалищното настоятелство, самодейци, ръководители на творческите състави и граждани – членове на читалището, заплатили редовния си годишен членски внос. Събранието протече при дневен ред: 1. Отчетен доклад за дейността на читалище“Виделина-1865“ за 2023 година; 2. Приемане на годишния финансов отчет на НЧ“Виделина-1865“ за 2023 година; 3. Отчетен доклад на Проверителната комисия на читалището; 4. Приемане Бюджет на НЧ“Виделина-1865“ за 2024 година.

Пред присъстващите Спаска Тасева представи отчетния доклад за работата на читалищното ръководство и активността на самодейните състави за изминалата 2023 г. Обект на анализ беше основната читалищна дейност – жизнеността, активността, изявите на читалищните самодейни колективи: Смесен хор, Вокална група „Радеан“, Духов оркестър „Делчо Радивчев“, Младежки театрален състав, Театрален състав, Проект „Детска школа за духови инструменти“, Литературен салон.

Бяха представени изявите на самодейните колективи, участията им в различни фестивали и прегледи, на някои от които читалището е бил организатор и домакин и като такъв е посрещал стотици самодейци, дошли за участие от други населени места – дейност, която изисква много усилия и добра организация. Подчертан беше и факта, че читалищната база се използва и за други събития, които се провеждат на площада. Безспорен успех за читалището са наградите, получени от национални фестивали и прегледи на художествената самодейност на смесения хор, вокалната група, духовия оркестър. Тези успехи се дължат изключително на отдадеността на самодейците, усилията на художествените ръководители, добрата организаторска работа на читалищните служители. На всички беше изказана похвала и благодарност. Отразени бяха и имената на гостувалите творци в литературния салон и успешно проведената втора национална среща на поети с китара.

Беше анализирана и връзката на читалището с други институции в града и медийното партньорство. Не остават встрани от вниманието и проблеми, свързани с усъвършенстване на материалната база, недостига на музикални инструменти, униформи за духовия оркестър, озвучителната техника. Сериозен проблем е и привличането на млади хора в самодейните колективи. Събранието изслуша и прие с болшинство отчетния доклад, финансовия отчет и доклада на проверителната комисия, представен от нейния председател Нина Дееничина. В отчетните материали и в последвалите изказвания бяха изразени мнения и препоръки по различни въпроси на разнообразната по характер и съдържание читалищна дейност. Беше гласуван и приет Бюджет на читалището за 2024 година.