Начало Без категория Нова книга за два панагюрски рода бе представена в Библиотеката

Нова книга за два панагюрски рода бе представена в Библиотеката

583
0
СПОДЕЛИ

Книгата „Родова памет“ бе представена на 21 март в Общинска библиотека „Стоян Дринов“. Автор е Мария Ракова-Драганова – дългогодишен учител по руски език в училище „Нешо Бончев“. Последните години от своя живот тя е посветила на изследване историята и родословието на два рода – Ракови и Драганови с мисълта, че всяка родова история трябва да се помни, а начинът за това е да бъде записана и оставена на следващите поколения като памет и завет. Книгата се издава посмъртно от дъщерята и внучката на Мария Драганова – Марияна и Мария Джонгови с дълбоко чувство за синовен дълг и в уважение към труда и паметта на своята майка и баба.

В своето слово директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев подчерта, че само познавайки родовата си история, човек може да черпи от силата на своите предци. Само с познаването на корените си, той ще се чувства по-могъщ, по-силен, ще осъзнава опита и уменията, придобити в ранното му детство и това ще го прави по-уверен, по-силен, защото ще чувства мощта на корените си. В същото време тази увереност ще го стимулира да продължи рода, да остави наследници, които да са негово продължение. Защото без родовата си памет, човек е като дърво без корен. Той поздрави Марияна, която присъстваше на срещата, за това, че е издала книгата и по този начин запазва историята на рода за поколенията.
На свой ред Мариана Джонгова разказа с какво желание майка ѝ е работила над книгата и представи накратко историята на рода Ракови, преселването от софийското село Раковица, установяването им в град Панагюрище, произходът на фамилното име, табашката работилница, съдбата на някои наследници на рода, един от които е и самата тя и нейната дъщеря.

Мислите, изказани от Стефан Рапонджиев и разказът на Марияна предизвикаха размисли, коментари и въпроси по темата. Бивши ученици на Мария Ракова-Драганова споделиха спомени за своята учителката.

Снимки: Общинска библиотека
Текст: Мария Бегова