Начало Общество Населението на област Пазарджик е намаляло с 1 804 души през 2017...

Населението на област Пазарджик е намаляло с 1 804 души през 2017 г.

СПОДЕЛИ
ITALY / Lombardia / MilanPeople walking in Milan at the 'Duomo's Square' (Piazza Del Duomo)© Daniele Mattioli / Anzenberger
restorant

През 2017 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Пазарджик е намаляло с 1 804 души, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Гергана Спасова, главен експерт отдел „Статистически изследвания – Пазарджик. „Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст в област Пазарджик е минус 7.0‰. Коефициентът на естествен прираст в градовете е минус 5.5‰, а в селата – минус 9.4‰, или намалението на населението в областта в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата. През 2017 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст“, добави още Спасова.
Всички общини в област Пазарджик също са с отрицателен естествен прираст, като с най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са общините Ракитово, Сърница и Велинград. С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е община Белово, следвана от общините Лесичово и Стрелча.