Начало Здраве Националната кампания „Право на зрение“ идва в Панагюрище с възможност за безплатен...

Националната кампания „Право на зрение“ идва в Панагюрище с възможност за безплатен скрининг

СПОДЕЛИ

momiche-pregled-oftalmolog1

Националната кампания „Право на зрение“ ще гостува в Панагюрище. На 17 октомври, в 17:30 в камерна зала на Театър Дом –паметник, ще се проведе информационна беседа за катаракта и глаукома. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население.

Беседата ще изнесе д-р Лилия Кесикова, началник Очно отделение в МБАЛ Пирдоп. Кампанията се провежда в града със съдействието на Община Панагюрище.

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Скринингът ще се извършва в следващи дни по график в МБАЛ Пирдоп.

Стартът на „Право на зрение“ бе даден с пресконференция в София, в която участваха двамата национални консултанти по офталмология – проф. д-р Ива Петкова и проф. д-р Лъчезар Войнов. Те посочиха, че заболяванията се откриват твърде късно – и поради лоша информираност, и поради късно посещение при офталмолог.

Затова, за първи път у нас, се организира подобна мащабна кампания, целяща ранно откриване на катаракта и глаукома. Тя се организира от Националната пациентска организация и Институт за здравно образование, с подкрепата на научни офталмологични дружества и специалисти – офталмолози от цялата страна.

До края на годината в над 30 града у нас ще има информационни беседи и безплатен скрининг, предназначен за хората над 55-годишна възраст.

Повече за кампанията можете да научите и от фейсбук страницата й: https://www.facebook.com/PravoNaZrenie/

Лице за контакт с медиите: Юлия Андреева, координатор на кампанията, тел. 0889809911

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ПРАВО НА ЗРЕНИЕ“

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта. Те са най-честата причина за слепота в света. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

Името й идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на СЗО, наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете.  ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими.

У нас в рамките на програмата „Право на зрение 2020“ офталмолози от цяла България стартираха кампания „Не се страхувайте от катаракта“. Тя започна през 2011 г. с мащабни безплатни скрининги в различни градове, сред които София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Враца, Русе и др. През 2014 г. към инициативата на лекарите се присъедини Пациентска организация „Глаукома“ и насочи вниманието на обществото и към това социално значимо заболяване. Същата година, както и през 2015 г. в Плевен, София, Пловдив, Хасково и др. бяха проведени информационни събития „Право на зрение“.

В рамките на кампанията „Право на зрение“ през миналата година бе направен очен скрининг на близо 1000 души от различни краища на страната, на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано очно перде. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.