Начало Култура Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ беше в Панагюрище

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ беше в Панагюрище

192
0
СПОДЕЛИ

„Нямам дарбата на писател, аз съм журналист, който събра смелост да напише тези книги, за да не си измислят истории журналистите (от жълтите вестници)“ – с тези думи започна своя разказ Георги Тошев, който снощи, 16 април 2024 г., беше гост на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ – Панагюрище в рамките на Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“. Програмата се реализира от АРТО плюс, Сатиричния театър, Национална филмотека, кино „Одеон“ и издателство „Книгомания“.

Програмата представя филма „Последния спектакъл“ и книгата „Татяна Лолова от А до Я“. Филмът е документален разказ за филмовата и театрална кариера на актрисата, който включва неизползвани кадри за предишен филм, кадри от филми и постановки, в които е участвала, снимки, правени с телефон и непубликувани снимки от личния архив на Татяна Лолова. За нея разказват и Койна Русева, Илиян Джевелеков, Орлин Горанов, Игор Марковски и др. и, разбира се – самата Татяна Лолова.

Книгата като полиграфия е като малко бижу, като съдържание – също. Темите са подредени в азбучен ред и всяка буква е отделна тема, естествено, първата е А – Актриса. Татяна Лолова разказва живота си чрез срещите си с колеги и приятели. Така чрез биографиите на други хора се разкрива нейната философия за живота. Тази философия включва морал, достойнство, етичност, памет. Нравите се базират на памет, на семейно възпитание, на благодарност за получено добро. И още, че „ако не знаеш миналото, не можеш да стоиш здраво в настоящето и нямаш никакъв шанс за бъдещето“.

Георги Тошев, Татяна Лолова и съпругът ѝ Светослав Светославов –Славе са близки приятели в продължение на 15 години. Авторът говори с много топлота и възхита от личността ѝ, от таланта ѝ, от нейната доброта, почтеност, любов.

„Таня имаше призванието да се справя с предизвикателства. Ако трябва да я определя с две думи, това са аристократизъм и достойнство.“

Георги Тошев разказа и някои случки от живота и приятелството им, сподели и как и защо е написал другите си книги – за Невена Коканова, Стефан Данаилов, Наум Шопов, Георги Парцалев, Цветана Манева, Богдана Карадочева, АББА. Разговорът, естествено се разширява след всеки кратък портрет на тези прекрасни, забележителни актьори и хора – надарени творци, високи личности, запазили своите идеали и ценности, своя дух и своя морал. Всяко време най-добре се описва чрез хората, които са го живели, категоричен е Георги Тошев. Разказвайте на децата и внуците си, че тези хора са живели, че са били български актьори, че са били безкрайно талантливи, че са говорили на български език.

След вълнуващите и промислени думи, посветени на нашите забележителни актьори, се състоя и прожекцията на филма „Последният спектакъл“, който беше изпратен с аплодисменти – и за любимата Татяна Лолова, и за обичания Георги Тошев, който след това дълго раздаваше автографи във фоайето на библиотеката и се снимаше с почитателите си. С чаровна усмивка застана и за снимка специално за ПИАнюз.


Мария Бегова