Начало Бизнес Назаем от „Капитал“: Шьоли – Oптикc пренесе японско производство в Панагюрище

Назаем от „Капитал“: Шьоли – Oптикc пренесе японско производство в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Снимка Интернет

Интервю с Дойчо Раленеков – управител на българо-немското дружество „Шъоли- Оптикс“

Снимка Интернет
Снимка Интернет

Господин Раленеков, произвдство от Япония идва в Панагюрище. Какво е то?

– Става дума за производство на видеокабели, които предават сигнал от камерата до контролера на медицинските ендоскопи. Видео кабелът е едно сложно изделие, което изпълнява над 30 функции. Освен видеосигнал кабелът превежда също осветление, контролира камерата, както и други функции, които са много специализирани. Това е едно скъпо високотехнологично изделие, което струва между 1500 и 4000 евро. За нас това е едно много рентабилно производство.

Кога натрупахте кадрови и производствен ресурс да поемете това свръхсложно производство?

– Фирмата майка „Шьоли“ в Германия е една от най-високотехнологичните компании в света. Тя е водеща в стандартите на видеоизображението и обработката на видеосигнали, приложими най-вече в медицинската техника. Досегашните доставчици от Япония не могат вече да задоволят нарастващите нужди на „Шьоли“ от специалните видеокабели. Затова фирмата направи инвестиции, за да развие този производствен сектор. Нужни са и много знаещи и опитни хора, с които ние тук в България разполагаме. Сега ние увеличихме нашето производствено портфолио и вече не само монтираме ендоскопи, но и видеокабели.

Колко човека се занимават с монтаж на видеокабели?

– Заедно с монтажа на контролерите са 15 специалисти.

Кое е най-сложно в монтажа на специалните видеокабели? Защо не всеки добър работник дори от „Шъоли оптикс“ не може да го прави?

– Сложна е самата запойка на кабела към буксата заради минималното разстояние, което има между пиновете. Нуждата от абсолютна точност на запойките налага те да се извършват под микроскоп. Необходима е тренирана ръка и опитно зрение. Един човек дневно може да сглоби не повече от 2 кабела. Това е толкова сложна дейност, че поне засега роботите не могат да изместят човешката ръка. Продукцията ни отива основно в САЩ.

Какви са перспективите с производството на видеокабели?

– Перспективите са да затворим целия цикъл на монтаж и доставка на ендоскопски апаратури не само 2D, но и 3D, които вече дават обемно изображение на обекти. Очаква се пазарът на тези видеокабели в следващите години да достигне между 10 000 и 15 000 годишно. Идеята ни е да направим екип от 20 човека. Всеки един от работниците беше обучаван 9 месеца в Германия. И сега мотивацията и отговорността, с която поемат работата тук в България, намалява в голяма степен възможността от грешки. Да, възможно е да сгрешат, но всеки знае как да отстрани сгрешеното, така че накрая да излезе един видеокабел, който ще премине 100-процентово безгрешно всички тестове, които продължават около 2 часа. Имаме специален софтуер за проверка, който безмилостно сочи грешките и не допуска сгрешена продукция да излезе на пазара.