Начало Култура Ненадминатият хумор на Чудомир в комедията „Чешити“ на панагюрска сцена

Ненадминатият хумор на Чудомир в комедията „Чешити“ на панагюрска сцена

144
0
СПОДЕЛИ

Само преди няколко дни пиесата на габровци зае първо място на XV Театралeн фестивал „Комедийният хит на сезона“, който е част от „Чудомирови празници“ в Казанък.

чешити

Драматичен театър „Рачо Стоянов”, град Габрово ще представи пиесата „ЧЕШИТИ” по Чудомир на 15 април от 19:00 часа на сцената на Народно читалище „Виделина-1865”.

В емблематичния разказ са съхранени колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.
„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир)

Драматизацията и постановката са дело на Невена Митева. Хореография: Лъчезар Захариев

В пиесата участват: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров, Валери Радев