Начало Избори НИКОЛА БЕЛИШКИ: ИМАМЕ ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ КЪМ ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ. И ИСКАМЕ ДА...

НИКОЛА БЕЛИШКИ: ИМАМЕ ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ КЪМ ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ. И ИСКАМЕ ДА СИ ГО ИЗПЪЛНИМ

СПОДЕЛИ

С каква настройка влязохте в предизборната кампания?

Разбира се, за победа. Решението на съда е най-голямата оценка за това какво се случи през есента и имаме пълното основание да влезем в тази кампания като морални победители. Но не търся удовлетворение на личното си его. По-скоро искам да защитя труда си през последните 12 години, да защитя и усилията на екипа, с който работим, но най-важното – да продължим да работим за интересите на всички в Панагюрище и региона.
Аз и хората от екипа ми сме изградили семейства, постигнали сме професионални успехи и всеки от нас е в период от живота си, в който иска да даде нещо от себе си на обществеността. Това не е чувство за мисия, не се виждам като месия. Това е чувството за дълг към община Панагюрище. И искаме да си го изпълним.

Ще видят ли до 23 юни панагюрци дебат за бъдещето на общината?

Смятам, че хората го виждат всеки ден, при всяка наша среща.
Моят единствен опонент са проблемите и предизвикателствата пред общината.
Преди изборите имахме три пътя. Първият бе да сочим с пръст и да търсим разделение. Никой няма нужда от това. Винаги съм работил за единението, за чувството за принадлежността и самочувствието на жителите на общината.
Вторият път, по който можехме да поемем, бе да сме безмерно позитивни, да вадим единствено абстрактни послания за доброта и единство, да изсипваме празни и популистки обещания, да сме безмерно щедри на думи и показност.
Ние избрахме третия път – да споделяме вижданията и плановете си, да дебатираме за тях. И разбира се – да търсим още добри идеи от всички жители на общината ни.
Това е истинският дебат. Това е истинският разговор за бъдещето на общината.

Какво Ви казват жителите?

Мнозина от тях оценяват направеното от мен и екипа ми, някои са притеснени от раздуването на общинската администрация и знаците, които новото управление дава в последните месеци. Други са озадачени от разхитителното и непрозрачно харчене на средствата, които с такива усилия спестихме в предишните мандати, за да подобрим с тях инфраструктурата най-вече по селата, за която нямаше външно или държавно финансиране. Разбира се – в срещите си с нас хората посочват и видимите проблеми. И тук те виждат, че мислим на една вълна.
И аз виждам неокосените тревни площи. И аз искам инфраструктурата да е по-добра, особено в рамките на общината. И аз искам да има повече знаци и указателни табели.
В Попинци искат да обезопасим шахтата на улица “Гео Милев” и канализацията на “Бузлуджа”, в Поибрене искат ток във всички къщи, в Бъта, Левски и Баня – водопровод и канализация, на Колониите – модерна паркова среда – и още много и различни важни за населените места проблеми. Чуваме всяко мнение и го вземаме предвид, за да начертаем плана си за следващите месеци.
От своя страна аз казвам на хората, че всичко това биха били сметки без кръчмар, ако не са активни и не гласуват на 23 юни с номер 49.

А каква е равносметката Ви за месеците, в които не сте на кметския стол?

Това бе важен период на равносметка и житейски уроци. Успях да погледна отстрани на всичко, да видя своите пропуски и дори да преброя приятелите си. В този смисъл последните месеци бяха безценни.
Научих и друго важно – освен, че трябва да върнем община Панагюрище в добри ръце, трябва да работим още за развиването на административния капацитет и да подготвим следващите местни лидери. Би било твърде нескромно да заявя, че екипът ни е безалтернативен, но и виждаме, че общината не трябва да е училище, тя няма време за губене.
С екипа ми положихме основите на преобразяването на всички населени места и днес трябва да се работи с по-висока скорост, повече усилия, хладен ум и експертиза.

Кои са основните идеи, на които залагате при нов управленски мандат?

Искаме през новия управленски мандат да поработим повече върху реновирането и доизграждането на инфраструктурата в цялата община. Ще работим активно за подобряване и на ВиК системите в малките населени места. Важно е и да обезпечим стандартните дейности по сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжката на зелените площи. Панагюрище е европейски град, а не джунглата, която можем да видим зад спортната зала, например.
Предвиждаме да надградим социалните услуги, предвиждаме и цяла програма от мерки за насърчаване на инвестиционната активност в региона. Не на последно място – трябва да подготвим общината за 2026-а, когато ще честваме 150 години от Априлското въстание.
Мога да говоря много за идеите си, а може и някъде да пропускаме нещо с екипа. Затова на linktr.ee/nikolabelishki е достъпна управленската ми програма – вярвам, че е най-пълната, систематизирана и конкретна, която панагюрци могат да прочетат в момента. На същия адрес жителите на общината могат да допълнят програмата ми със собствените добри идеи.

А ще има ли реваншизъм?

Основен принцип в моята работа е да не се правят политически назначения или политически чистки. Никога не съм го правил и примерите са много. Това, което очаквам от служителите на Общината в тяхната работа е което и през 2011г. – мотивация, експертиза и законосъобразност.
Важно е общинската администрация да е максимално ефективна и отворена към гражданите. Затова съм набелязал в програмата си и мерки за развиване на административния капацитет, за облекчаване на административното обслужване на граждани и бизнес и не на последно място – за по-добра комуникация с обществеността. Това е сфера, в която отчетохме дефицити, но имаме идеи как да ги преодолеем.

Новите местни избори са през една неделя от парламентарните и европейските. Да очакваме ли по-висока активност?

Това е най-добрата инвестиция, която всеки може да направи за общината. Не всеки има силите и желанието четири години да се занимава с решаването на проблемите на града и малките населени места. Затова е важно на 23 юни да делегира доверието си на работещ и опитен екип, който знае какво прави и постига резултати за всички.
Експериментите, безвремието и некомпетентността в общинското управление имат висока цена за всички. Затова се надявам отново жителите на общината да ми дадат кредит на доверие, за да продължим да я преобразяваме и превръщаме в по-добро място за живеене.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!