Начало Интервюта Нонка Делирадева, председател на Женско дружество „Райна Княгиня“-Панагюрище: Необходимо е да съхраним...

Нонка Делирадева, председател на Женско дружество „Райна Княгиня“-Панагюрище: Необходимо е да съхраним изконните български добродетели

СПОДЕЛИ

За дейността на Женско дружество „Райна Княгиня” в град Панагюрище, за съхраняването на традициите и отбелязването на бележити годишнини в историята на града, Радио „Фокус” – Пазарджик потърси за коментар Нонка Делирадева, председател на дружеството.

16924019_10210742091542769_337756916_n

Фокус: Г-жо Делирадева, разкажете за историята на Женско дружество „Райна Княгиня” в град Панагюрище. Какви са неговите цели и колко жени участват в него?

Нонка Делирадева: Дружеството, най-напред под името „Надежда”, а по-късно „Китка” е основано още през 1868 година в Панагюрище от учителски състав жени, които пропагандират патриотични идеи. Те се наследяват и предават от поколение на поколение. В момента дружеството носи името „Райна Княгиня” и е основано през 1972 година. То съхранява възрожденския и патриотичния дух. Членовете му са над 100. В момента в дружеството участват 102 жени. Събираме се винаги във вторник. Отбелязваме национални и местни празници, рождени дати на поети и писатели. Посещаваме възрастни хора, които са болни. Участваме в сбирки, организирани от общината, музея и библиотеката. Включваме се в отбелязването на бележити годишнини на наши възрожденци, отдаваме им. необходимата почит и уважение. Срещаме се с филолози, историци, музейни работници, слушаме и изнасяме беседи по различни теми.

Фокус: Коя е най-младата участничка в дружество „Райна Княгиня” и коя е най-възрастната?

Нонка Делирадева: Най-младата ни участничка е на 45 години, а най-възрастната на 85. Повечето от жените в дружеството са в активна възраст и са много инициативни. Дават и реализират различни идеи, които стават част от дейността на дружеството.

Фокус: Имате ли инициативи, които планирате във връзка с забележителни събития, дати и годишнини, а също и благотворителни дейности?

Нонка Делирадева: Разбира се. Винаги най-тържествено отбелязваме рождението на Райна Княгиня, а също и на други видни панагюрци, участници в националноосвободителното ни движение. Обикаляме жени, които не са в добро здравословно състояние по повод на различни празници, за да ги зарадваме с малки подаръци. Освен това подготвяме малки поетични и музикални програми.

Фокус: Според Вас, съхраняват ли жените в нашето общество възрожденските ни ценности част, от които са високият морал, качества като трудолюбие, гостоприемство или еманципацията измени този облик на жената?

Нонка Делирадева: Еманципацията на жената през последните повече от 20 години беше позатулена, въпреки, че някога борбата на жените за равни права с мъжете беше голяма. Напоследък ми прави впечатление, че се възраждат отново тези ценни качества на жената от Възраждането, което е радостно. Жената е не само спътник на мъжа, но на нея се осланят работата, грижата за децата, цялото семейство. Смятам, че се усеща едно връщане към тези ценности и традиции, които нашата жена е притежавала, а и сега притежава.

Фокус: Кое от качествата на панагюрката през Възраждането искате да съхраните на само сега, но и за бъдещите поколения?

Нонка Делирадева: Нека да се запази патриотизмът, нека да се запази любовта към семейството. Иска ми се нашите жени да бъдат здрави, борбени, патриотични. Никога да не забравят историята на Панагюрище, на нашия народ. Бих желала също обществото ни да обръща малко повече внимание на това така наречено „остаряло” поколение, защото някога и то е било на ниво и се е борило за отстояване на определени идеи. Не бива да допускаме агресия в отношенията между поколенията. Необходимо е да вървим напред, да съхраняваме изконните ни добродетели като нация, не само тези, на които са носители жените, но и тези, които носят всички българи.