Начало Вдъхновяващи истории „Носи/я в София“

„Носи/я в София“

Проект, който показва българската народна носия в градската среда и динамичното ни ежедневие.

651
0
СПОДЕЛИ

Силата на младостта и креативните идеи е основният двигател на Земята и днес това твърдение ще бъде доказано за пореден път. Идеята за проекта „Носи/я в София“ хрумва на фотографа Филип Шопов и Радост Тодорова, която е „Мис Вселена България“ за 2015 година. През същата година Тодорова се състезава и в конкурса Мис Вселена 2015, но не успява да се класира на полуфиналите, въпреки това винаги ще бъде запомнена от много хора по света, особено от филипинския народ, за нейния жест на спортсменство. Днес, гордата българка Радост, се е заела с уникален проект, целящ да възроди българската народна носия и тя да стане част от стила и динамичното ежедневие на жената. Към проекта на Радост се включва и колекционерът на български народни носии Радостин Китанов. Фотографиите, които ще видите, със сигурност ще ви запленят с красотата си и несъмнено ще събудят патриотизма във вас, но нека първо разберем малко повече за участниците в проекта и какво споделиха те самите пред PIA-news.

Филип:

Здравейте, казвам се Филип и съм на 19 години. Обичам Бог, обичам живота, обичам България. Друга моя любов е фотоапаратът ми. Наричат ме ФотоШопов (фамилията ми е Шопов). Наистина обичам да снимам хора. Усмихнати, лъчезарни с енергия. Точно и за това направихме тази фотосесия с Радост. Сигурен съм, че няма по-усмихнат човек от нея. Дори когато й кажеш да бъде сериозна тя пак пуска лека усмивка! Но за да се уверите, разгледайте фотосесията „Носи/я в София“! Можете да я намерите в профила ми в Instagram – foto.shopov.

Радостин:

Здравейте, казвам се Радостин Китанов и съм на 19 години. Като цяло влечението ми към народното творчество започна преди около 4 години, когато купих първата си автентична носия. До момента съм събрал близо 20 цели носии и прилично количество накити. Отделно от това се интересувам и от начина на обличане на тези дрехи, който е специфичен за всяка една от тях. От скоро събирам автентични народни песни от старите баби, които са почти забравени.

Радост:
Здравейте! Казвам се Радост Тодорова и току що навърших 23 години. От Враца съм, но от скоро живея в чужбина. Обичам България. Обичам всичко, свързано с нашите традиции, обичаи, с нашата славна история. Обичам и се гордея с произхода си. Затова и това райско кътче, което наричам моя родина, ми липсва толкова много.
Прегърнах идеята за проекта „Носи/я в София“, защото припознах себе си в него. Вярвам, че всеки млад българин, без значение момче или момиче, трябва да се интересува от историята, културата и традициите ни. Имаме какво да покажем на света и затова съм изключително щастлива, че се събрахме трима млади българчета и осъществихме тази малка, но красива приказка – „Носи/я в София“!