Начало Общество Нова Година настъпи и по Юлианския календар

Нова Година настъпи и по Юлианския календар

СПОДЕЛИ

Въпреки че през 1918 година в Съветска Русия официално е приет Григорианският календар, руската православна църква продължава да използва Юлианския календар.

Както и в повечето страни, които използват Григорианския календар, Нова година в Русия е национален празник, който се празнува на 1 януари. Новата година по Юлианския календар все още се чества неофициално, пише „Руски дневник“ (rbth. сom)

Традицията, два пъти да се празнува настъпването на Новата година, се радва на широко одобрение: 1 януари и 14 януари.

Обикновено „старата“ не е толкова тържествено отбелязвана както „новата“, но за мнозина това е носталгичен семеен празник, който ознаменува края на новогодишния празничен цикъл (който включва Източноправославната Коледа – 7 януари) с традиционни блюда и празнично пиене.

Традицията за отбелязване на Старата Нова година е запазена в много други източноправославни страни като Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна.

Тя се празнува и в Уелс, и в Швейцария.

За мнозина руснаци зимните празници не свършват, докато не настъпи 14 януари, когато те празнуват Старата Нова година. Всъщност, традицията повелява да не се разваля коледната елха именно до тази дата.

Според последните социологически проучвания, повече от половината руснаци честват Старата Нова година по някакъв начин.

Според руската религиозна традиция, Старата Нова година не бележи края на зимните празнични дни. Празненствата най-накрая приключват на 19 януари, когато Руската православна църква празнува Богоявление.

Празникът в Беларус е подобен на наричаната в Беларус Коляди, когато младите хора в костюми ходят от къща на къща, пеят празнични песни, и чакат своята награда.