Начало Общество НЗОК: Джипитата да издават направление за PCR при поне два симптома

НЗОК: Джипитата да издават направление за PCR при поне два симптома

СПОДЕЛИ

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома, предлагат от НЗОК. Предложението е изпратено днес до Българския лекарски съюз (БЛС) и е публикувано на интернет страницата на съсловната организация.

В проектодоговора за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациента, независимо от начина, по който той се е свързал с него – в кабинета или по телефона.

В проекта е предвидено лекарят да може да издава направлението при два от симптомите – новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; болки в гърлото; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

При консултация от разстояние, джипито ще издава амбулаторен лист със специфичен код и няма да се изисква подпис на пациента.

От НЗОК предлагат още личните лекари да не издават направление за тест на хоспитализирани или насочени за хоспитализация болни по повод влошено или тежко общо състояние. Предложението за неиздаване на направление се отнася и за контактни лица, както и за лица с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.
Електронно направление ще може да бъде изпращано от джипито до касата, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението. След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест.