Начало Общество Областният съвет развитие проведе заседание в град Стрелча

Областният съвет развитие проведе заседание в град Стрелча

СПОДЕЛИ

Под председателството на областния управител на Пазарджик Стефан Мирев се проведе поредното изнесено заседание на Областния съвет за развитие.

Домакин на събитието беше кметът на община Стрелча Стойно Чачов. В заседанието участваха кметове на общини, председатели и представители на общински съвети от област Пазарджик, ръководители на държавни институции, представители на синдикати, организации на работодатели. По покана на областния управител, на заседаниетоприсъстваха заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ген. Кирил Войнов и началникът на регионален отдел „Южна Централна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ ген. Йордан Кюмюрджиев. Те отчетоха добро техническо състояние на язовирите в област Пазарджик. По време на дискусията бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за водите, както и възможността за прехвърлянето на общинските язовири към новото предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Предвижда създаването на държавно предприятие към Министерство на
икономиката, което ще стопанисва всички язовири публична държавна собственост, без язовирите, които се стопанисват от Напоителни системи и от НЕК. С решение на
общинските съвети, общините ще могат да предадат за стопанисване на държавата
язовирите, които не могат да поддържат поради отпаднала необходимост или липса на средства. Предвижда се и създаването на търговско дружество, което ще извършва ремонт на всички язовири. Списъкът на язовирите, които следва да бъдат ремонтирани ще се изготвя от Председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и няма да има значение чия собственост е язовирът. Когато се установи, че е извършен ремонт на опасен язовир общинска собственост, общината ще трябва да възстанови изразходваните средства за извършения ремонт. Измененията в Закона за водите ще бъдат приети до края на лятото. В срок до три месеца, общините трябва данаправят анализ и преценка, кои язовири ще могат да стопанисват съгласно изискванията на закона. В област Пазарджик са локализирани и проверени общо 99 бр. язовири. Държавна собственост са 16 бр. язовири, общинска собственост са 67 бр., частна собственост са 14 бр. 2 бр. язовири са с неизяснена собственост. Началникът на РУО Пазарджик, Валентина Кайтазова представи анализ на училищната мрежа в област Пазарджик и основните задължения на институциите във връзка с функциониране на Механизма по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

С постановление на МС от 8 юни 2018г., механизмът става постоянно действащ.
Контролът на регионално ниво е възложен на областния управител, началникът на
Регионалното управление на образованието осъществява координация и ръководство наекипите за обхват на областно ниво съвместно с областния управител.

12369 са обходените адреси през тази учебна година в област Пазарджик, 862 са записаните деца в училище, броят на незаписаните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка варира между 23 и 25%. 52 от училищата в областта през учебната 2017/2018г., са с общ брой ученици между 200 и 300, увеличава се броят на училищата с по-малко от 100 ученици. Над 45 вида са професиите и специалностите, които се предлагат в професионалните гимназии, въведено е дуално обучение в общините Панагюрище, Пазарджик, Пещера и Сърница.
По време на заседанието беше представен и обсъден вариантът за нов
териториален обхват на районите от ниво 2 /NUTS 2/ в Република България. Членовете на съвета гласуваха и междинна оценка на изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Пазарджик.
Кметът на общината-домакин на заседанието, Стойно Чачов отправи за пореден
път искане към Областно пътно управление и Агенция „Пътна инфраструктура“ за
необходимостта от спешен ремонт и поставяне на пътна маркировка на два
републикански пътя – Пазарджик – Стрелча и Стрелча – Копривщица.
Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през м.
септември, домакин ще бъде община Сърница.