Начало Общество Оборище, Попинци, Баня и Бъта на бунт срещу софийска фирма

Оборище, Попинци, Баня и Бъта на бунт срещу софийска фирма

СПОДЕЛИ

Жителите на четири панагюрски села –  Оборище, Баня, Бъта и Попинци скочиха срещу проект за разработване на находището Варниците край село Оборище. Това стана ясно днес, по време на общественото обсъждане на проекта „Добив на строителни материали (доломитни варовици и доломити) от находище “Столюва чукара”,в землището на с. Оборище, община Панагюрище, изготвен от фирмата със седалище в София "Перун 2008". Тъй като разположението на находището е такова, че то попада в близост до Защитена зона "Попинци"  и същевременно отстои само на 3 км. от село Оборище и на 4 км. от село Баня, местните хора се опасяват, че дейностите по разработването на Варниците ще имат неблагоприятно въздействие върху природата в района.

Сред присъстващите в заседателната зала на общината бяха представители на кметствата, на инвеститора "Перун 2008", експерти от РИОСВ, неправителствената организация "Зелени Балкани", общински съветници и ръководсвото на общината. Находище "Столюва чукара" е отдадено на концесия на фирма „ПЕРУН 2008” ООД съгласно Решение на МС No 668 от 29.10.2008 г. за срок от 25 години. Общата концесионна площ възлиза на 32 205 м2. Проектът предвижда да се работи 180 дни в годината, като ще бъдат ангажирани шест души, които ще работят на едносменен режим. Предвиждат се три взрива годишно. Техниката, която ще се използва от фирмата е багер, тежкотоварен камион и сонда, това обясни представителят на "Перун 2008" Красимир Кънев. Той заяви изрично, че проектът предвижда добив единствено на чакъл, не и производство на вар.  Кънев изтъкна, че оценката на РИОСВ за степента на въздействие на проекта върху Защитена зона „Попинци” е положителна. Факт, срещу който своите доводи изказаха кметовете на Баня и Оборище, както и жители на селата ( вижте видеото). Находището се намира в опасна близост до разломната линия на минерланата вода, с която е известно село Баня, при взривните дейности е напълно вероятно водата да бъде замърсена, а това ще е пагубно за селото ни, което е курортно, заяви кметът Стоян Ножделов. Той, както и колегата му от Оборище Милко Ангелов заявиха, че са убедени, че рано или късно в местността ще започне да се добива и вар, въпреки опитите на представителите на "Перун 2008" да убедят аудиторията в точно обратното. "Фирмата е със седалище в София, тя плаща данъците си там, ще осигури прехраната на 6 души, но ще съсипе природата, на която се радват хиляди" –  заявиха кметовете. Стана ясно, че до момента над 600 души от Баня и Бъта са се подписали срещу проекта. Такава подписка тече и в село Оборище. В края на обсъждането стана ясно, че в седем дневен срок несъгласните с проекта кметове трябва да внесат писмено оформените си становища в Общинска администрация – Панагюрище. Те, придружени с протокола от общественото обсъждане, ще бъдат изпратени до "Перун 2008". Фирмата пък е длъжна на базата на протокола и становищата на кметовете, да изготви доклад, който да изпрати в РИОСВ. Екоинспекцията пък ще има последната дума по казуса и ще се произнесе дали проектът да стартира или да бъде спрян.  

ПИА ще продължи да следи темата.

Кметът на Баня Стоян Ножделов обяснява доводите си против проекта:

 

 

 

 

Баненецът Ангел Вранчев:

 

 

 

 

Представителят на "Перун 2008" Красимир Кънев обяснява какви са инвестиционните намерения на фирмата:

 

 

 

 

Линк към доклада за оценката на въздействието върху околната среда на проекта
http://www.riewpz.org/odobrdoklzz-riewpz/OS%20ST.CHUKARA-fin4.pdf

 

 

8 КОМЕНТАРА

  1. Фирмата пък е длъжна на базата на протокола и становищата на кметовете, да изготви доклад, който да изпрати в РИОСВ.
    – Правилното е РИОСВ да предостави данните на Перун за техния протокол.

    Екоинспекцията пък ще има последната дума по казуса и ще се произнесе дали проектът да стартира или да бъде спрян.
    – Имаме цяло министерство на околната среда и водите. Имаме и правосъдна система. Кой е казал, че решение на РИОСБ не може да се обжалва?

    Описаната в статията схема слага селата най-отдолу. От къде на къде?!?




    0



    0
  2. И какво значи:
    В края на обсъждането стана ясно, че в седем дневен срок несъгласните с проекта кметове трябва да внесат писмено оформените си становища в Общинска администрация – Панагюрище.
    – Общинска администрация П-ще като каква се явява? Селата не са ли част от нея? Това искане не следва ли да е нейно?

    Те, придружени с протокола от общественото обсъждане, ще бъдат изпратени до „Перун 2008“.
    – И от какъв зор? Би следвало да се изпратят на по-високо ниво, а не в пряко заинтересованите. Тия от Перун бяха ли на обсъждането или не бяха? Вие за тях ли работите или за общината?




    0



    0
  3. Жител на с.Оборище

    Категорично съм против тази инвестиция!
    Прочитайки това определение на Окръжен съд Пазарджик №1555………/20.07.2010.,гр.Пазарджик, достъпно на адрес:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-RtGftU7wzAJ:www.court-pz.info/2010_1/0063eb10_57872010.htm+&cd=4&hl=en&ct=clnk&gl=bg

    Дълбоко се съмнявам как е станало ПОЛОЖИТЕЛНО становището и ОВОС на РИОСВ, за извършване на инвестиционното намерение в Защитената зона!




    0



    0
  4. и кво излиза в крайна сметка?? Срещу варовика може да стачкуваме, а срещу Асарел Медет който е минимум 3 пъти по голям от Панагюрище и е заличил цялата природа необратимо – няма реакции…




    0



    0