Начало Общество Обсъждат „Гражданска отговорност” до 1000 лв. за шофьори с нарушения

Обсъждат „Гражданска отговорност” до 1000 лв. за шофьори с нарушения

СПОДЕЛИ
restorant

До 1000 лв. лева застраховка „Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя. Това предвижда новата система „бонус малус”, съобщи бТВ като се позова на доклада, който ще определи цената на полицата. Освен шофьорът досие ще има и автомобилът, така че да се избегнат измами при плащането на полицата.

Системата работи ефективно в много европейски държави и е довела до намаляване на жертвите на пътя. В момента у нас цената на „Гражданска отговорност” се формира въз основа на различни фактори – стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата.

Със системата „бонус малус” вече водещо значение ще има досието на водача – дали има нарушения на пътя. Колкото по-тежко е то, толкова повече оскъпява полицата.

В доклада има 11 варианта за стойността на полицата. Изрядните шофьори могат да получат отстъпка от 7 до 40% от цената на застраховката. Това означава, че при полица от 200 лева, ще се спестяват от 14 до 80 лева. Полицата за нарушителите пък ще бъде оскъпена между 180 до 400%. Което означава, че тя може да достигне до 1000 лева.

С въвеждането на новата система всеки застраховател ще прецени кои фактори да вземе предвид при формиране цената на полицата. Водещо ще бъде дали водачът е имал нарушения през последната година.