Начало Общество Община Панагюрище е на 131 място сред общо 264 общини по Рейтинг...

Община Панагюрище е на 131 място сред общо 264 общини по Рейтинг на активната прозрачност

СПОДЕЛИ

Община Панагюрище е на 131 място сред общо 264 общини по Рейтинг на активната прозрачност. Това сочат данните от направеното проучване за 2011 година на интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт. Проучването се прави от Програма Достъп до Информация
Общината ни се намира точно в средата на таблицата с общо 23 събрани точки. Начело на таблицата е община Добрич с 52 точки, а на опашката са общините Брегово, Бойница и Макреш с 0 точки. Резултатите от проучването на община Панагюрище за 2011 година  можете да видите тук. В анкетната карта за 2011 година един от въпросите е дали в интернет страницата на общината ни е обособена специална секция за достъп до информация, а отговорът е "не".  Същият отговор е даден и на въпросите дали са публикувани в web страницата договори на институцията, списъци на разсекретените по § 9 от ЗЗКИ документи, както и информация за възложените обществени поръчки. Ето как изглежда анкетната карта на община Добрич, която е на първо място в списъка.

Какъв ще е рейтингът ни за 2012 година, предстои да разберем. На 7 януари 2013 г. Програма Достъп до Информация започна проучване на данните за миналата година на Интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво. 

Страниците ще бъдат оценявани чрез 40/42 индикатора, организирани в три групи и включващи задължения по чл. 15 и чл. 15а от ЗДОИ и други стандарти за активно публикуване.

В рамките на проучването ще бъдат подадени електронни заявления за достъп до информация до институциите с искане за копие от последния договор за обществена поръчка, сключен по реда на Закона за обществените поръчки /ЗОП/ през 2012 г .