Начало Общество Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България връчиха антинаградите “Големият...

Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България връчиха антинаградите “Големият Брат”

СПОДЕЛИ

Преди дни в Националния пресклуб на БТА Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България връчиха антинаградите "Big Brother" (Големият брат).  Антинаградите се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Антинаградата “Big Brother” е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

Наградата се връчва на 28 януари – Международният ден на защитата на личните данни, денят в който през 1981 г. е приета Конвенцията на Съвета на Европа  за защита на лицата при автоматизирана обработка на лични данни („Конвенция 108“). Председателят на Комисията за защита на личните данни г-жа Венета Шопова изпрати поздравителен адрес по повод връчването на антинаградите за нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот.

Програма Достъп до Информация подкрепи Брюкселската декларация за защита на неприкосновеността на личния живот, изготвена по време на конференцията Computer, Privacy and Data Protection, проведена 23-25 януари в Брюксел . Текстът на декларацията е достъпен на адрес: http://brusselsdeclaration.net/. Всеки може да подкрепи декларацията като изпрати имейл на: sign@brusselsdeclaration.net.

Тази година жури в състав:

  • Александър Кашъмов – адвокат, ръководител на правния екип на ПДИ
  • Валя Ахчиева – журналист, БНТ
  • доц. Георги Лозанов – председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/, преподавател във Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“
  • д-р Гергана Жулева – изпълнителен директор на ПДИ
  • Дарина Палова – адвокат, ПДИ
  • Димитър Ганчев – главен секретар на Интернет общество – България
  • Иван Димов – журналист, в-к "Труд"
  • Кирил Терзийски – адвокат, ПДИ
  • Красимир Димитров – член на Комисията за защита на личните данни
  • Павлина Желева – журналист, в-к "Труд"
  • Фани Давидова – юрист, ПДИ

Присъжда две антинагради “Големият Брат”:

В категорията „Държавна институция, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 година“, антинаградата получава:
Big Brother Award

Министерски Съвет на РБ

Антинаградата се присъжда за бездействието на МС по внасяне на промени в регламентацията по използване на специални разузнавателни средства (СРС) и достъп до трафични данни, които да гарантират в по-висока степен защита на личната сфера на гражданите. През 2011 г. и 2012 г. парламентарната подкомисия за контрол над СРС и Закона за електронните съобщения публикува тревожни доклади за прекомерен брой използвани СРС и предоставени на МВР и службите за сигурност лични данни. В докладите са отправени препоръки за промяна на съществуващите Закон за специалните разузнавателни средства и Закон за електронните съобщения. Въпреки препоръките в двата поредни доклада, МС до този момент не е внесъл за разглеждане в НС проекти за изменения и допълнения на двата закона.

В категорията „Частна компания/структура, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот, през 2012 година“ анти наградата получава:

„Топлофикация София” ЕАД

Антинаградата се присъжда за непропорционално и неправомерно обработване на лични данни на  абонатите на дружеството. Проверка на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е установила, че  дружеството не поддържа актуален регистър на своите абонати, съобразен с изискванията на Закона за защита на личните данни. Дружеството изисква предоставянето на непропорционално голям обем копия на документи от абонатите си,  за което е санкционирано от КЗЛД с решение №5029/ 03.04.2012 г.

Номинирани бяха още:

В категорията Държавна институция –  Столична дирекция на вътрешните работи, Общините, създали регламенти за издаване на безплатни детски карти за градски транспорт, Столичен общински съвет, Комисията за защита на потребителите, Министър Симеон Дянков, Прокуратурата на РБ, Софийски градски съд;

В категорията Частна компания – Онлайн магазин за шпионско оборудване „SRS.bg”; дружеството „У-АйДи” ООД, компанията „Ню геймс” ООД, организатор на играта „Стани милионер“, „EVN  България”, както и колекторските фирми, събиращи вземанията на различни компании от некоректни длъжници.

Обосновката на всички 16 номинации може да видите тук: http://store.aip-bg.org/bbawards/nominacii_2013.pdf.