Начало Общество Община Стрелча реализира проект «Подобряване на енергийната ефективност на общински образователни...

Община Стрелча реализира проект «Подобряване на енергийната ефективност на общински образователни институции“

СПОДЕЛИ

Община Стрелча реализира проект  «Подобряване на енергийната ефективност на общински образователни институции – ЦДГ» д-р Стайко Стайков» и НУ «Паисий Хилендарски, община Стрелча» по Договор за БФП №BG161РО001/4.1-03/2010/054, по схема за предоставяне на БФП BG161РО001/4.1-03/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура на 178 малки общини” по ОП”Регионално развитие”.

Дейностите по проекта се изпълниха за период от 24 месеца.

БЕНЕФИЦИЕНТ:

Община Стрелча

Стойност на проекта:  615 870,06лв.

Съфинансиране от ЕФРР: 85% – 523 489,55лв

Собствен принос на Община Стрелча: 15% – 92 380,51лв.

Начало на проекта: 29.02.2012г.

Край на проекта: 31.03.2014г.

С изпълнение на дейностите по проекта се извърши ремонт и преустройство на съществуващите топлоснабдителни системи с внедряване на възобновяеми енергийни източници и на отоплителните инсталации на ЦДГ „Д-р Стайко Стайков” и НУ ” Паисий Хилендарски”.

Внедряването на възобновяеми енергийни източници се осъществи като се подмени съществуващия енергоизточник /течно гориво/  с възобновяеми енергоизточници – пелети и слънчева енергия. За целта са монтирани котли с автоматична горелка на пелети и соларна инсталация за топла вода за битови нужди.

Постигнаха се следните резултати:

  • Осигурена е безопасна учебна среда, отговаряща на съвременните стандарти за здравословна среда за учащите, децата в детската градина, учителския и обслужващ персонал, която да повиши физическата им дееспособност и психическата им устойчивост, чрез подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура в община Стрелча.
  • Намалена е енергоемкостта на единица отопляема площ на ЦДГ „Д-р Стайко Стайков” и  НУ ”Паисий Хилендарски”. 
  • Постигнато е ограничаване на миграцията на млади хора от община Стрелча, след повишаване на привлекателността на учебните заведения и респективно на региона;

В дългосрочен план въздействието от реализацията на проекта ще се установи чрез системно наблюдение на ефекта от изпълнението му от страна на общинската администрация и управата на учебните заведения.

Очаква се подобрената образователна инфраструктура да има положителен ефект и принос към подобряване на социално-икономическите показатели на региона чрез:

  • Подобряване на средата за живот и привлекателността на региона като място за живеене, възпитание и отглеждане на деца;
  • Преодоляване на миграционните процеси сред младото население и на общите негативни демографски тенденции.