Начало Култура Община Панагюрище организира Юнски празници на изкуствата

Община Панагюрище организира Юнски празници на изкуствата

СПОДЕЛИ

За шеста поредна година, Община Панагюрище организира Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“.

Седмицата от 12 до 16 юни ще бъде наситена с различни проявления на изкуствата, в жанрово и стилово разнообразие, които ще дадат възможност на жителите и гостите на община Панагюрище да се докоснат до творчеството на автори, теми и герои, да открият най-близкото за сърцето и душата си и да се насладят.

Юнските празници на изкуствата ще стартират на 12 юни 2017 година от 20:00 часа на площад „20-ти април“ с концерт на „Sentimental Swingers” и квартета на Мишо Йосифов.

Създадени през 2010 година, шармантното суинг трио „Sentimental Swingers” /„Сентиментъл суингърс“/ – Андрония Попова – Рони, Десислава Андонова – Деси и Вера Шандел, заедно с музикантите от квартета на Михаил Йосифов съживяват златните години на суинга, припомнят красотата на джаза и изпълват с нов живот градската песен. Стилът им е запазена марка за изключително забавление, а концертите им са въздействаща смес от чиста емоция и заразителен ритъм, които могат да задоволят всички сетива на публиката.

На 13 юни 2017 година от 19:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Държавен музикален и балетен център ще представят оперетата „Една нощ във Венеция“ от Йохан Щраус. Участват: Марияна Арсенова, Пеньо Пирозов, Катерина Тупарова, Марчо Апостолов, Александър Мутафчийски, Юлия Маринова, Румен Григоров, Иван Панев, Емил Митрополитски, Явор Радованов, Александър Василев; оркестър, хор и балет на Музикален театър. Режисьор на оперетата – Светозар Донев.

Карнавалът във Венеция и един маскен бал служат за фон на действието в тази комедия, която разчита на недоразумението – любима тема на оперетите. Херцогът на Урбино и свитата му пристигат в града. Херцогът, женкар без задръжки, е открил своето ново завоевание в лицето на Барбара, съпругата на местния сенатор Бартоломео Делакуа. Последният наема гондолиер, за да отведе съпругата му далеч от херцога, но тя избягва, за да отиде при любовника си Енрико, племенник на съпруга й. Когато бръснарят и съратник на херцога Карамело прогонва гондолиера, за да заеме мястото му и да отведе жената на сенатора при своя господар, той не се усъмнява и за миг, че в гондолата е неговата приятелка Анина. Фарсът достига своя връх, когато Бартоломео Делакуа пристига на бала със „своята“ Барбара, в която този път се е предрешила готвачката му Чиболета и истинските лица на героите се разкриват пред очите му. В „Една нощ във Венеция“ тези, които се намират на дъното на социалната стълбица, се изкачват нагоре,  използвайки изкуството на дегизирането, за да живеят по-добре.

На 14 юни 2017 година в камерна зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена книгата „Словозографии“ на Катя Зографова, финансирана по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“. В литературния спектакъл ще вземат участие актрисата и писателка Божидара Цекова, водещ – Мария Бегова, а за музикалното оформление ще се погрижат Зорница и Йосиф Радионови.

Книгата „Словозграфии“ е съвкупност от есеистични, литературноисторически текстове, стихове и кратки разкази, сред които се появяват критически апологии за Шекспир, Микеланджело и Октавио Пас, майсторски филигранни работи на известни литературоведи и поети, първата от които знаково принадлежи на панагюрец и завършва с живописни портрети на авторката.

Годишният концерт на възпитаниците от класовете в Обединена школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, озаглавен „Полет към изкуството“ ще се състои на 15 юни 2017 година в голямата зала на Театър Дом-паметник от 18:00 часа. Любители на театралното и музикалното изкуство ще се насладят на изпълненията на даровитите деца и младежи от Панагюрище.

Празниците на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“ ще завършат на 16 юни 2017 година с откриване на изложбата „Цвят и светлина“ на Георги Петров в изложбеното фоайе на Театър Дом-паметник от 18:00 часа.

Георги Петров е съвременен български художник, живописец. Възпитаник е на Лесотехническия университет и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив с магистратура по Арт мениджмънт. Собственик на авторска галерия в град Добрич. Твори предимно съвременната пейзажна живопис. От 2012 година Георги Петров е член на Творческий Союз Профессиональных Художников России.

За своето творчество споделя:

„Живописта за мен е сърцебиене, любов, усещане, хъс, състояние, настроение, преживяване, емоция, понякога спонтанна, но винаги правена с отворена душа… Тя се ражда от взаимодействието между двата свята – в нас и извън нас, създаваща друга, своебразна реалност, вдъхновена обаче, невинаги от измислени герои и случки…

Рисуването е едно тайнство. Попаднеш ли във водовъртежа му, отпадат всякакви правила, канони, забрани. Всичко прелива в една условност, в която даваш особена, непредсказуема, освободена изразителност на натрупванията, на изригванията в душата. Получава се многопластов екстаз – на движението, на ритъма и разгръщането на цвета. Някаква своеобразна магичност, на която си подвластен.

Тогава изгубваш представа за реалност, за време. Всичко е там – във фокуса на един градеж, една мистерия, която превзема пространствата извън тебе, за да сътвори нов свят, понякога труден за осмисляне или сложен като емоция, която си успял повече или по-малко да синтезираш в творбата си.

Оттам и различния прочит на картината, различното въздействие и възприятие.“