Начало Общество Общинският съвет в Стрелча реши Евстатиев да не е почетен гражданин

Общинският съвет в Стрелча реши Евстатиев да не е почетен гражданин

СПОДЕЛИ

ivan-estatiev-SmallОбщинският съвет в Стрелча отне днес званието „почетен гражданин“ на обвинения в изнасилване бивш кмет на общината Иван Евсатиев. Местните законотворци отмениха решението от 2014 година, с което техните предшественици бяха връчили това отличие на своя съгражданин, който в момента е с мярка „задържане под стража“.
На извънредната сесия съветниците призоваха своя колега от групата на БСП да си подаде оставката ката участник в местния общински съвет. В хода на разискванията бе споделено, че подписката, с която е стартирала процедурата за почетното гражданство на Евстатиев най-вероятно е била фалшифицирана, а съветниците са решени да стигнат до истината. Бе решено още табелките върху паметници, плочи и чешми, в които фигурира името на Иван Евстатиев, да бъдат премахнати.
Общинският съвет подплати днешните си решения с декларация, която публикуваме:
ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СТРЕЛЧА

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПП БСП

НСОРБ

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

ОБЛАСТНОТО РЪКОВОДСТВО НА БАС – ПАЗАРДЖИК

ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО – СТРЕЛЧА

РЪКОВОДСТВО НА КЛУБ „РОДОЛЮБИЕ“

ГРАД ЕСЕНТУКИ, РУСИЯ

ЦЕНТРАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ МЕДИИ

Общински съвет – Стрелча, осъзнавайки своята отговорност пред обществото, заявява, че остро осъжда деянието на Иван Евстатиев – общински съветник, избран от ПП БСП, за извършеното деяние – упражненото сексуално насилие над непълнолетно момиче.

Общински съвет – Стрелча, изразява искреното си съчувствие и морална подкрепа на семейството и близките на пострадалото непълнолетно дете и с възмущение решително осъжда агресивното посегателство над него. Сексуалното насилие представлява най-лошата форма на насилие спрямо децата, не само поради непосредствените страдания, които поражда, но също и поради непоправимите щети върху физическото и психическо здраве, чиито въздействия остават за цял живот.

За проявеното насилие по отношение на едно беззащитно дете, срещу неговото здраве и лично достойнство, няма приемливо наказание.

Необходимо е заедно да изострим чувствителността на обществото и институциите по проблема и да обединим сили и воля за неговото решаване.

Общински съвет – Стрелча, призовава Иван Евстатиев – общински съветник от ПП БСП, незабавно да си подаде оставката.

Община Стрелча няма нужда от такива хора!

Призоваваме компетентните органи да изпълнят вменените им от закона задължения по повод на случилото се и за справедлив процес.

Междувременно излязоха и публикации, в които има твърдения, че фирми на фамилията Евстатиеви са извършвали действия и сделки, чиято цел е да бъдат спестени задължения към НАП. Проверка на финансовото състояние на община Стрелча пък показала, че след мандата на Евстатиев хронично бедната община е на червено с около 1.1 млн. лв.
На традиционния граждански протест днес бе поставен и въпросът за пълна проверка на доходите и имуществото на бившия кмет и близките му.