Начало Общество Около 200 полицаи в областта ще бъдат ангажирани пряко в осигуряване на...

Около 200 полицаи в областта ще бъдат ангажирани пряко в осигуряване на пътната безопасност в първия учебен ден,

СПОДЕЛИ

purvi-u4eben-denПредприети са поредица от действия и мерки за нормалното протичане на първия учебен ден, информират от Областна дирекция на МВР – Пазарджик.

Проведени са срещи на служителите от ОДМВР и РДПБЗН с представители на Регионалния инспекторат по образованието с кметовете на общини и населени места. Предстоят работни срещи с директорите на всички учебни заведения и детски градини в региона. Там където е необходимо са направени предписания към кметовете за подобряване на пътната маркировка и сигнализация, уличното осветление, изкуствените неравности по пътя за ограничаване на скоростта и актуализиране на пътните знаци. В първия учебен ден, както и през следващите дни ще има засилено присъствие на униформени служители в района на училищата с цел недопускане на инциденти с деца идващи или отиващи си от училище. Проведени са и срещи с охранителните фирми, както и присъствие на полицейски служители при инструктажите на охранителите с конкретни указания за недопускане в сградата на лица, които нямат отношение към учебния процес, както и за предотвратяване на противообществени прояви на непълнолетни и малолетни. Засилен ще е контролът към търговците продаващи алкохол и тютюневи изделия в близост до училищата. Инспекторите от „Противопожарен контрол” при РДПБЗН-Пазарджик са извършили проверки на пожарната безопасност в сградите, особено там където протичат строително-ремонтни дейности. Инспекцията е включила и наличието на работещи средства за пожарогасене, както и актуализиране на плановете за евакуация при възникване на инцидент. По отношение на пътната безопасност стартира провеждането на традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. В районите със засилен трафик служителите на сектор „Пътна полиция” и районните управления по места ще оказват съдействие на ученици и възрастни хора при пресичането на пътното платно. Приоритет ще бъде спазването на предимството на пешеходците особено на сигнализираните пешеходни пътеки. Тази инициатива ще продължи и след приключване на акцията.

Около 200 полицаи ще бъдат ангажирани пряко в осигуряване на пътната безопасност и охраната на обществения ред в първия учебен ден, 15-ти септември.