Начало Здраве В МБАЛ „Уни Хоспитал“ започват скринингови прегледи за три вида онкологични заболявания

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ започват скринингови прегледи за три вида онкологични заболявания

СПОДЕЛИ

Прегледите са за  онкологичните заболявания – Рак на млечна жлеза, Рак на маточната шийка и Рак на дебелото и правото червo

През месец март в МБАЛ „Уни Хоспитал“ започват скринингови прегледи и изследвания за три вида онкологични заболявания – Рак на млечна жлеза, Рак на маточната шийка и Рак на дебелото и правото черво. Прегледите са организирани от РЗИ Пазарджик и се финансират от Министерство на здравеопазването по Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г.

Основни целеви групи

на скриниговите прегледи за онкологични заболявания са:

здравно неосигурени лица – жени с фамилна анамнеза (първа линия родство – майка, сестра, дъщеря, баба) за рак на гърдата;

полово активни жени от 25 до 60 г. за рак на маточната шийка;

лица с фамилен колоректален карцином над 50 г. за необходимостта от провеждане на хемокулт-тест чрез профилактичен преглед за рак на дебелото и правото черво.

Профилактиката на онкологичните заболявания

Профилактиката на онкологичните заболявания цели да предотврати възникването им и да отстрани рисковите фактори за появата на заболяване. Тя е насочена към ранно откриване на заболяването, преди пълното разгръщане на клиничната симптоматика и чрез ранно лечение – подобряване на прогнозата и намаляване на честотата на тежките симптоми и хронифициране на заболяването.

Прегледите ще се извършват след предварително записване на час всеки ден от 13:00 до 15:00 часа и при спазване на противоепидемичните мерки.

Тел. за записване на час: 0357/88 581.