Начало Бизнес Оптикоелектрон разкри нова мобилна система за наблюдение Мусон 230М

Оптикоелектрон разкри нова мобилна система за наблюдение Мусон 230М

СПОДЕЛИ

Мусон 230М е резултат от работата на инженерния екип на Оптикоелектрон през последните 12 месеца

На вече провелото се в Абу Даби международно военно изложение ИДЕКС 2023 бяха представени редица решения за наблюдение и охрана. В това число различни модели мобилни и стационарни системи, включително и мултисензори. 

Оптикоелектрон, специализирано през последните години дружество в интегрирането именно на такива системи, представи последната си версия Мусон 230М.

В шаси 4х4, което е предпочитано от българското дружество, инженерите и специалистите са внедрили телескопична кула. Издигайки се на определена височина от шасито на автомобила, тя носи камери за дневно и нощно виждане, лазерен далекомер и GPS.  

„Обхвата на камерите е 20 км+. Целта ни е операторите да имат възможност за 360 градусово наблюдение на охраняваната площ. Сами разбирате, че Мусон 230М е предназначен за големи военни или производствени площи. Улеснили сме работата на операторите, които в задната част на шасито имат възможност да контролират цялата наблюдателна система чрез тъч скрийн със собствен софтуер и джойстик за по-лесна навигация,“ казва инж. Боян Гарчев, прокурист в Оптикоелектрон. 

По думите му, Мусон 230М вече е бил продаден още преди да стъпи на арабска почва. „Мусон 230М ще пътува извън територията на Европа. Не мога да дам повече информация, поради изискването на клиента ни.“ казва инж. Гарчев. 

През последните няколко години дружеството разработи няколко версии Мусон. Едни от първите бяха продадени в централна Европа и скандинавски държави. Последваха поръчки от Азиатски и близкоизточни държави. 

Мусон 230М е резултат от работата на инженерния екип на Оптикоелектрон през последните 12 месеца. Източници от дружеството споделят, че значително са подобрили скоростта на обработване на информацията и трансфера й до независим източник. Системата може да работи в автономен режим с външни сензори, разположени например по гранична бразда. 

„Качеството на графиката в Мусон 230М е голямо. Независимо дали работи в дневен или нощен режим, силуети на обкръжаваща среда, включително животни и хора са ясно различими. Наблегнали сме на детайлите, които в определена ситуация, да речем военна, могат да бъдат животоспасяващи,“ казват от дружеството. 

От Оптикоелектрон споделят, че тепърва започват да промотират Мусон 230М, като ще съсредоточат усилията си в разработването на следващата версия. Преди Мусон 230М, Албания и Македония бяха последните клиенти на Мусон 22 – предпоследната разработена версия.