Начало Култура Пазарджик връчва националната награда „Райко Алексиев“

Пазарджик връчва националната награда „Райко Алексиев“

СПОДЕЛИ

Националната литературна награда за хумор и сатира “Райко Алексиев” се връчва днес в Пазарджик. Церемонията е  Художествената галерия „Станислав Доспевски“, в сградата на историческия музей в центъра на града.

На негово име през 2002 година община Пазарджик учредява наградите  „Райко Алексиев“. Те се връчват  на всеки три години за цялостно литературно творчество и за принос в съответния жанр. Сред творците от Пазарджишка област конкурс се провежда и конкурс в три раздела – хумористична проза, хумористична поезия и карикатура.

Шестимата номинирани за националната литературна награда за хумор и сатира Райко Алексиев тази година са  Алек Попов, Александър Йотов, Атанас Звездинов, Кирил Назъров  Калин Николов  и Петко Симеонов.  Със свои творби в съпътсващия конкурс се включват единайет участници от Пазарджик, Брацигово и  Панагюрище – по трима  в категориите за хумористична проза и карикатура и петима  – за хумористична поезия.

Наградите се връчват днес в деня, в който се навършват 130 години от рождението на Райко Алексиев на 7 март 1893-та година в Пазарджик.  Художник, карикатурист, писател, хуморист и журналист. Автор на първия български рисуван филм, на първите в фотоколажи в българския периодичен печат, на първия вестник с нечуван за времето си тираж от 50 000 екземпляра. Има над 5 000 карикатури с остра политическа и обществена ангажираност. Подписва се като Фра Дяволо.

Реализира афинитета към шаржа и сатирата в издавания от него вестник „Щурец“. Въпреки че не завършва художествената академия, оглавява Съюза на българските художници.  След 9 септември 1944 година отказва да напусне страната,  смятайки, че няма от какво да се бои. Арестуван е в писателско кафене и малтретиран с дни в училище, превърнато в следствено отделение. Дори и преместването му в болница не успява да го спаси.

Източник: БНР