Начало Общество „Оптикоелектрон“ ще обновява националната астрономическа обсерватория „Рожен”

„Оптикоелектрон“ ще обновява националната астрономическа обсерватория „Рожен”

СПОДЕЛИ

Поредното световно доказателство, че една от най-качествените оптики на планетата се прави в „Оптикоелектрон” и в частност подопечната му компания „Завод за Оптика” АД пристигна преди дни. Фирмата ще изследва, анализира, конфигурира, разработва, изработва, тества и въвежда в експлоатация високодисперсен спектограф, от тип “Echelle” за нуждите на Института по Астрономия с Националната астрономическа обсерватория „Рожен” към БАН. Спектографа представлява комплекс от оптични, електронни и механични възли с компютърно управление и обработка, и е предназначен да работи с дву-метровия Ричи-Кретиен-Куде телескоп на обсерваторията. Приборът се захранва със светлина на изследвания астрономически обект, управлява се софтуерно и ще бъде разположен в специално оборудвано помещение в кулата на телескопа.

Качеството и безопасността на оборудването са в пълно съответствие с действащите стандарти в Република България и Европейския съюз. Важно е да се знае, че този тип спектографи имат редица преимущества от останалите в категорията си, като основното е, че е по-компактен по отношение на физическите си размери и качесвото на спектралното разделяне и ефективност е на следващо по-високотелхнологично ниво.

Тази престижна поръчка към „Завод за Оптика” АД идва след участието и спечелената обществена поръчка от Националната астрономическа обсерватория през месец април тази година. Дружеството победи в оспорвана надпревара с други западни компании, като предостави отлично съотношение между най-добро качество и стойност на продукта.