Начало Бизнес Оптимистична теория за бъдещето представи Димитър Цоцорков на форума “Homo Futuro”

Оптимистична теория за бъдещето представи Димитър Цоцорков на форума “Homo Futuro”

СПОДЕЛИ
“Без добив на мед са невъзможни smart технологиите на бъдещето и развитието на зелената енергия”, посочи Димитър Цоцорков по време на форума “Ноmо Futuro” от поредицата “Преди утрешния ден” на списание BGlobal.
Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” говори за дигиталната трансформация на компанията и автоматизираните технологии, които променят индустрията. Като пример за позитивна промяна той посочи Панагюрище и обърна внимание колко важна е подкрепата за образованието и развитието на младите хора.
А какъв ще е човекът на бъдещето в свят, който бързо се променя заради технологиите? Възможността да отговорят задочно на този въпрос Цоцорков предостави на двама от най-младите колеги в компанията – Мария Илкова и Владислав Зубев – двама някогашни ученици от дуалното обучение, които сега работят в “Ремонт Обогатителна фабрика” и Централната ремонтна база на “Асарел”.
“Колаборацията между изкуствен интелект и човек ще е много добра за бъдещето, ако е направена с добри цели”, посочи Владислав, който смята, че човекът на утрешния ден няма да се промени толкова много. “Съвременните джажди няма как да заменят човешката ръка”, каза и Мария, според която дигитализацията ще улеснява работата. “Ние сме родени от любов, а това е основното нещо, което една машина не притежава, и се надявам, че в бъдеще ще си останем добри хора”, обобщи Владислав.
По темата за възхода на технологиите заедно с Димитър Цоцорков говориха астрофизикът доц.д-р Владимир Божилов, зам.-декан на Физическия факултет на Софийския университет, Петър Торнев – управляващ директор на технологичния център на “Аксенчър” в България, Карел Крал – главен изпълнителен директор на “Електрохолд България”, Калин Димчев – ръководител на “Майкрософт” за България и 25 страни в Централна и Източна Европа, проф. Силвия Илиева – директор на институт GATE към СУ “Св. Климент Охридски”, и д-р инж. Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на “Сименс” за България, Северна Македония и Украйна.
За да напомни, че хората са в основата на успеха, а традициите, талантът и креативността ще пребъдат във времето, форумът “Homo Futuro” беше открит с “космическата” песен “Излел е Дельо Хайдутин” на Валя Балканска.