Начало Бизнес „Орика мед България“ е сред европейските лидери в производството на детонатори за...

„Орика мед България“ е сред европейските лидери в производството на детонатори за граждански цели

СПОДЕЛИ

 Михаил Ванчев, „Капитал“

Orica-LogoКогато Александър Гурари – прокурист на едно скътано в планината предприятие за взривни вещества и детонатори, каже, че е увеличил продажбите си с 16% през 2015 година, това значи, че големите инфраструктур-ни и кариерни проекти на Балканите и в Европа работят здраво. Австралийската компания Orica, която развива дейност в повече от 50 държави, е най-големият производител в света на тези важни за минната индустрия, изграждането на пътища и големи сгради гърмящи продукти. А от 2015 година българското предприятие зае една твърде специфична ниша на детонаторите „Ексел“ (Exel), с което стана един от големите европейски производители. „Ние поемаме целия обем на производството им от нашата фирма – майка в Швеция“, каза Станислав Николов, изпълнителен директор на „Орика мед България“.

От Швеция в Панагюрище

За „Орика мед България“ 2015 година е важна с три инвестиционни проекта на обща стойност над 2 млн. лева, които дават на компанията важни конкурентни предимства. Първият от тях – за детонаторите „Ексел“, е на стойност 236 хил. евро. Сумата е била достатъчна да се прехвърлят оборудване и технологии от Швеция в Панагюрище, както и за покупка на ново оборудване, с което се увеличава капацитетът на „Орика мед България“ и се оптимизира съществуващото производство. Инвестицията е прецизна като насочен взрив: броят на хората във фирмата нараства само с двама души, но общата производителност на целия екип през 2015 година се увеличава с 25% и ще достигне 16.5 млн. лева. „До края на годината ще произведем общо 11.5 хил. тона експлозиви и над 650 хил. детонатора“, обясни Станислав Николов. Компанията е пред завършване на още два проекта в другите две производства. Целта им е намаляване на енергоемкостта на производството и повишаване на безопасността.

Безопасността

в „Орика мед България“ е над всичко и тук никога не са престанали да инвестират в нея. Защото всички са наясно, че едно „бум“ може да бъде последното, което ще чуят. Пазарите Шведската компания на Orica доверява важното детонаторно производство на българското си предприятие като част от глобален проект за разпределение на производството по региони по света. „Орика мед България“ е една от трите производствени единици извън Швеция и тъй като страната ни е член на ЕС, прехвърлянето на мощностите е безпроблемно. Разбира се, важен е и досегашният опит на българския производител на взривни материали и детонатори – продукцията на „Орика мед България“ заема лидерска позиция в продажбите у нас, в Македония и в Сърбия. Сега вече е започнал износ и към 27 страни в ЕС и Близкия изток.

„В инвестиционния проект беше заложено предварително тестване на логистика чрез пробни поръчки и доставки, за да поемем предизвикателствата на разширения и увеличен износ. Резултатът е, че много бързо се справихме с новия пазар“, обясни Александър Гурари.