Начало Общество От днес стартира дистанционното изпитване на учениците

От днес стартира дистанционното изпитване на учениците

СПОДЕЛИ
т тази седмица ще може да се изпитва и да се поставят оценки в режим на дистанционно обучение. До момента учителите следяха само активността на учениците в процеса на онлайн преподаване.
 
 Промяната идва по предложение на министър Красимир Вълчев, след като получи подкрепата на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.
 
На старта на дистанционното обучение преди три седмици указанията бяха да се правят само преговори, упражнения и обобщения. През втората седмица се премина към предаване на нови уроци. Сега се добавя и поставянето на оценки, защото учебната година напредва.
 
По решение на Отрасловия съвет всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционно обучение ще бъдат изплатени. Изискването е обаче учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа на ден, което включва и подготовка на уроците.
 
Това означава пон​е 25 часа при петдневна работна седмица. Преподавателите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.
 
Препоръчва се на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетост на учители и персонал – по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.
 
В периода от 13 до 16 април, когато трябваше да е пролетната ваканция, ще бъде въведен облекчен дистанционен учебен режим, който да разтовари учениците. В зависимост от спецификата на училището, от 2 до 4 часа на ден може да се акцентира върху занимания по интереси – за физически дейности, изобразително изкуство и музика. Друг вариант са занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.
Как ще се случва изпитването, ще решават учителите. Министерството на образованието няма да дава указания.
 
„Учителят най-добре знае. Няма нищо по-различно от обучението, което се случва в ежедневието в традиционната класна стая“, коментира пред БНТ Eвгения Костадинова, директор „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката.