Начало Общество От февруари хората, които сами внасят здравните си осигуровки ще плащат по...

От февруари хората, които сами внасят здравните си осигуровки ще плащат по 18,40 лв.

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

health_insurance2801

От началото на 2017 година хората, които сами внасят здравните си осигуровки и са трайно безработни, нерегистрирани като самоосигуряващи се, според Кодекса на труда дължат вече по 18,40 лв. всеки месец, съобщи Дарик.

Причината за това е, че влезе в сила по-висок минимален осигурителен доход в размер на 460 лв. Според Закона за здравно осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват минимум на половината от минималния месечен осигурителен доход, т.е. върху 230 лв. за 2017 г.

Срокът за внасяне на здравните осигуровки е най-късно до 25 число на месеца. За януари 2017 г. крайният срок е 25 февруари. Здравната вноска за декември, която се плаща до 25 януари, е в стария размер – 16,80 лв.

Преди да започнат да внасят, безработните задължително трябва да подадат декларация образец 7 в НАП. В случай, че не е попълнен въпросният документ, се предвижда санкция за неизрядните лица, чийто размер е от 500 до 1000 лв.

Здравноосигурителният статус не прекъсва, ако не са внесени три вноски през последните 36 месеца. Ако обаче са повече от три неплатените вноски, за да бъдат възстановени здравните права на лицата, те трябва да заплатят суми за 5 години назад.