Начало Любопитно От пощата: Малко история за панагюрския футбол

От пощата: Малко история за панагюрския футбол

102
0
СПОДЕЛИ

Владислав Влайков

Владислав Влайков
Вл. Влайков

Футболът е най-популярният и най-масов спорт в света. Милиарди са неговите почитатели, не напразно е наречен „Цар Футбол”.

Футболът в България бележи своето начало от 1893-1894 г., донесен от десетима спортисти от Швейцария, поканени за учители по физкултура в гимназиите и педагогическите училища в България.

Началото на неговото практикуване започва във Варна, София, Велико Търново, Казанлък, Пловдив и др.

Футболът в Панагюрище намира своето развитие много по-късно, а именно около 1933-1935 г. До тогава спор за някакво превъзходство, е бил воден от младежите, живеещи в кварталите „Драгулин”, „Мареш” и „Долна махала”. Той се изразявал в бой с прашки на „Манъово бърдо”, „Свети Спас” и „Полето”. Мачовете между изградените квартални отбори са се провеждали на „Попови ливади”, край гарата на „Спасов ден” и на полето. Тези отбори не са имали никаква екипировка, а футболните топки са били правени от парцали собственоръчно. На практика не е имало организирано първенство, срещите са били организирани по повод някакви празници или други важни събития. Това продължило така до 1943 г.

Панагюрският футболен отбор „Оборище“ е създаден през 1925 година. В момента участва в първенството на Югозападната „В“ група, за където спечели промоция през сезон 2010/11. „Оборище“ играе мачовете си на стадион „Орчо Войвода“, който е с капацитет от 3000 места. Стадионът носи името на Иван Маринов Парпулов, наричан Орчо войвода, който е български хайдутин и революционер, участник в Априлското и Кресненско-Разложкото въстание.

Клубът е основан през 1925 г. под името „Априлски юнак“. През 1945 г. е преименуван на „Средногорец“, а четири години по-късно на „Динамо“. От 1957 г. до 1999 г. отборът се нарича „Оборище“, след което за 6 години е преименуван на „Тракия“. От 2005 г. е върнато настоящото име на клуба. В 75-годишната си история „Оборище“ никога не е участвал в „А“ група и „Б“ група, като най-големите му успехи са няколко сезона в третия ешелон.

През 1945 г. се създава футболен отбор „СРЕДНОГОРЕЦ”, който съществува до 1950 г. Кръстник на отбора е Ангел Михлюзов – „Марангоза”, който е и негов състезател до средата на XX в. Екипите, топките и обувките са произвеждани в Интендантската работилница, прераснала по-късно в завод „Тодор Каблешков.” В нея са работили като обущари, шивачи, гладачи и други, и част от самите футболисти.    Представителният градски отбор „Средногорец” играе предимно приятелски срещи. По това време няма организирани такива срещи с разменно гостуване с отбори на други градове в областта.

През сезон 2013-2014 г. отборът на ФК „Оборище” завърши на 3-то място в първенството на Югозападната „В“ група с 68 точки – 22 победи, 2 равенства и 6 загуби. Старши треньор на клуба в момента е Костадин Ангелов – Лаптопа.

Изявени футболисти на ФК „Оборище” са: Ганчо Евтимов, Велко Христев, Пламен Славеев, Николай Воденичаров, Танчо Калпаков, Ангел Парпулов, Николай Кузманов и др.

Ползвана е информация от книгата „75 години футбол в Панагюрище“ на Маньо Раков.