Начало Култура Скалните манастири на България – Ивановски скален манастир „Св. Архангел Михаил“

Скалните манастири на България – Ивановски скален манастир „Св. Архангел Михаил“

780
0
СПОДЕЛИ

Отпускарският сезон е в разгара си. В няколко поредни публикации ще ви предложим интересни дестинации, които бихте могли да посетите. Първите от тях са за скалните манастири в България.

Ивановски манастир 3Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на ХІІІ-ти век от монаха Йоаким, който заедно със своите ученици построил първата скална църква. Тя, заедно с останалите църкви в местността образуват скалния манастир „Св. Архангел Михаил“. През целия период на Второто българско царство манастира е поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ (1218-1241 г.), Иван Александър (1331-1371 г.) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги-Тертер I (1280–1292 г.) в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в „Кръщелнята“.

През ХІV-ти век Ивановският скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През ХVІІІ-ти век светата обител отново е обект на поклонение от вярващите.

Манастира се намира на 22 км от Русе, в границите на природен парк „Русенски лом“. Той обединява няколко скални помещения, в  някои от които са запазени стенописи. През 1978 г. е обявен за национален археологически резерват. По поречието на река Русенски лом могат да се видят Ивановските скални църкви.

Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс, са един от 9-те обекта в България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Ползвани са материали от интернет.