Начало Общество От редакцията: Кога ще спре нежният рекет в градините? Зависи.

От редакцията: Кога ще спре нежният рекет в градините? Зависи.

СПОДЕЛИ

Каква е приликата между събирането на пари и консумативи извън таксите в детските градини и пушенето на 14 годишните тийнейджъри?  Ами общото е, че и в двата случая не е разрешено,  повечето го правят, но малцина си признават. А тези които трябва да упражняват контрол пък не го правят, защото "тръгнем ли да се дебнем, ще се хванем".

Темата за нерегламентираното събиране на пари и консумативи от ръководствата на детските градини, която следим от близо месец, ни бе зададена от родители, които се страхуваха да си кажат имената. Обяснението за анонимността им е логично – както някой правилно отбеляза, коментирайки проблема, всички тези протестиращи майки и татковци са наясно, че имат "заложник" в детската градина. И ако много мъркат, утре ще сочат детето им с пръст или пък срещу името му в списъка ще стои позорното "неплатил". Толкова за  финансовото подпомагане, което май за повечето родители е по-скоро "доброзорно".

Директорките обаче си имат пледоария – бюджетът е малък, парите не стигат. Само че от общината са на друго мнение. Бюджетите на детските градини са напълно достатъчни, за да прибягват ръководствата им до събиране на пари или консумативи от родителите. Такова е категоричното становище на общинското ръководство в лицето на кмета Никола Белишки и ресорния зам.-кмет Галина Матанова, изразено пред репортер на ПИА. Главният образователен експерт в общината Нора Кунчева пък спомена, че още през 2009 година е била пусната заповед до всички градини, с която категорично е било забранено събирането на пари. Поискахме да видим въпросната заповед. След цели три седмици чакане и обяснения, че "архивът е разхвърлян и ще е трудно да открием заповед отпреди 3(!) години", и след като в крайна сметка служител от администрацията прерови папките с архивни документи, се оказа, че такава заповед…няма. Или поне не е била открита. Което всъщност не звучи странно. По-странното щеше да е ако такъв документ наистина съществуваше. При положение, че законът ясно е постановил какво и как плащат родителите за престоя на децата си в детско заведение, една такава заповед щеше да звучи също толкова абсурдно, колкото и заповед, гласяща "Забранявам кражбите", примерно.. при наличието на Наказателен кодекс.

  По повод публикациите в ПИА, засягащи проблемите със събирането на пари и консумативи в градините, от общината пратиха писма на директорите на детски заведения, с които ги с благ тон ги подсетиха, че издръжката на децата се поема  от държавния или общинския бюджет, а родителите плащат съответните такси, които са одобрени от Общинския съвет и са в съответствие със Закона за местните данъци и такси. "Добри практики за набиране на извънбюджетни средства са участие в проекти, публично-частни партньорства и дарения, реализирани при строго спазване на законовите норми" – се посочва в текста на писмото. Да, но писането на проекти, търсенето на спонсори и обмислянето на варианти за публично-частни партньорства са си труд. По-лесно е да бъдат убедени родителите, че купувайки ежемесечно мокри кърпи, течен сапун и прочие, те го правят "в името на децата". Нищо, че плащат и 40 лева такса. Апропо, само с 20 лева по-малко от тази, която плащат родителите в столицата и почти толкова, колкото плащат в областния град Пазарджик. Толкова за мениджърските умения на директорите.

Тук няма как да не припомним, че в началото на годината детските заведения получиха по 9 000 лева, с които през лятото сменяха дограми, като идеята бе да се намалят разходите за отопление през студените месеци. При последната актуализация на бюджета преди седмици пък бе решено да бъдат отпуснати по 5000 лева на градините в Панагюрище и по 3000 лева на тези по селата за благоустрояване на дворовете и подновяване на детските кътове.

Дали ще продължава нежния рекет в градините? Зависи. Докато хората, оглавяващи детски заведения не проумеят, че "директор" в 21 век е равно на "много тичане и непрестанно търсене на нови начини за развитие", докато  Общината не влезе в ролята си на собственик и да регламентира нещата така, че да не се стига до подобни абсурдни ситуации, в които някой очевидно да нарушава закона, но да не му се случва нищо, и докато родителите не проумеят, че може би е по-добре да сочат детето ти с пръст за известно време, но да му покажеш, че когато не си съгласен с нещо, можеш да излезеш и спокойно да го кажеш на глас… докато всичко това не се случи, аз съм оптимист, че нещата ще продължават по старому.