Начало Общество Отбелязваме Международния ден на Земята

Отбелязваме Международния ден на Земята

СПОДЕЛИ

През 1970 година за първи път в САЩ е отбелязан Ден на Земята, а през 1990 година празникът на планетата е обявен за международен.

Тази година се навършват 50 години от първото честване на Международния ден на Земята. Празникът се отбелязва от над половин милиард души по целия сват. Основната и единствена цел е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Замислете се, какви щети нанасяме на природата?! Има начин да ги намалим, но това не е възможно за ден, а като си изградим навици.

За празника всяка година международна мрежа координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави. Дейностите им са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Тазгодишната тема на кампанията е Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“. Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива – от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия.