Начало Общество Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

СПОДЕЛИ

19 ноември e обявен за Международен ден без тютюнопушене. Специалистите призовават на този ден всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си и здравето на своите близки и приятели.

По данни от проведено национално проучване по брой на пушачите България е на второ място в ЕС след Гърция (40%). 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. В 11.2% от случаите изцяло липсва мотивация за отказване както при мъжете, така и при жените. Сред отказалите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 години. При седем от десет анкетирани, водеща причина за отказване на цигарите е „загрижеността за здравето“, на второ място са поставени цените на тютюневите изделия. Забраната за тютюнопушенето, предупредителните надписи и общественото неодобрение практически нямат никакво значение при отказването, както и медийните кампании и „евтините“ средства за отказване.

2948b0499d2e4b8993e09a10fba489ac

 Особено уязвима група се оказват децата. У нас на пасивно тютюнопушене у дома са изложени 57.5% от тях. Всеки четвърти ученик е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок 27.9% срещу 21.5% на момчетата. Над 80% от учениците са се снабдявали с цигари, купувайки ги от магазин.