Начало Култура Отборът на Казахстан със заслужено първо място на Световното по фойерверки (ВИДЕО)

Отборът на Казахстан със заслужено първо място на Световното по фойерверки (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Отборът на Казахстан стана световен шампион по фойерверки и получи купата на град Панагюрище в провелото се пето издание на Световния шампионат по фойерверки за купата на град Панагюрище, България‘ 2017.

Третата и последна вечер на шампионата започна с концертна програма на Дарина Йотова – Дара и рок-група „Атлас“, които се погрижиха за доброто настроение преди финалното фойерверк-шоу.

Малко след 21:30 часа започна и състезателната програма.

Погледите на хиляди, събрали се на площад „20-и април”, бяха съсредоточени в нощното небе над Маньово бърдо и величествения комплекс „Априлци”, когато изведнъж тъмнината се озари  от светлинни ефекти. За броени минути разноцветните искри, звукови атаки и музика, накара жужащото множество да замълчи от изненада, а после спонтанно да изригне от въторжени възгласи.

Концертната програма продължи с любимите и вечни рок хитове, изпълнени от група „THE DOCTORS“.

След краткотрайно събеседване, журито единодушно реши, че първото място е за Казахстан. Наградата беше връчена от кмета на общината Никола Белишки. На второ място се класира отборът на Татарстан /Казан/, а третото зае Беларус.

Отборите бяха оценявани в продължение на три дни от жури в състав: Никола Белишки – кмет на община Панагюрище, Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, Георги Павлов – заместник-кмет „Стопански дейности“, инж. Иван Чолаков – директор „Производствено-технически дейности“ на „Асарел-Медет“ АД, Даниел Даскалов – директор „Ресурсно осигуряване“ на „Оптикс“ АД. Наблюдател на шампионата бе Вячислав Масченко.

Единственият по рода си в България Световен шампионат по фойерверки се провежда за пета поредна година в Панагюрище. Организатор и финансираща събитието е Община Панагюрище, съорганизатор – „Огнена хризантема“ ЕООД. Генерален спонсор на събитието е „Асарел-Медет” АД. То се осъществява и с финансовата подкрепа на „Оптикс“ АД. Официален партньор на първенството е пиротехническата компания „ORION ART“ – Москва, Русия.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК