Начало Общество Отец Антоний от Стрелча става на 95 години днес

Отец Антоний от Стрелча става на 95 години днес

СПОДЕЛИ
Снимка: Марица

Обичаният и уважаван от хасковлии свещеник отец Антоний днес става на 95 г. Вероятно и на рождения си ден той ще е в църквата „Св. Богородица“, която е неговият дом през последните близо 70 години. Преди 3 години отец Антоний спря да води служби, но почти всеки ден е в храма в Хасково или в някой от близките села.

Роден е на 19 януари 1928 г. в Стрелча, община Панагюрище. Там завършва средното си образование. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна семинария. Когато я завършва през 1949 г., се жени -това е едно от условията, за да стане свещеник.

 

Ръкоположен е за свещеник на 8 септември 1949 г. от тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, а на 1 ноември ​- за енорийски свещеник в родното си село, където служи две години. След това е назначен за енорийски свещеник в храм „Света Богородица“ в Хасково, където служи до 2020 г. ​- на 8 септември обявява, че ще подаде заявление за освобождаване от длъжност поради напредналата си възраст.

Отец Антоний е удостоен със званието ​“протойерей“ (първи свещеник) от Пловдивския митрополит Варлаам. Следващият митрополит – Арсений, му присъжда званието „иконом“, а на 15 февруари 1989 г. е назначен за архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, като остава такъв в продължение на 23 години. През 2012 г. е удостоен от настоящия Пловдивски митрополит Николай с Грамота и орден „Св. Апостол Ерм“ I степен и му е присъдено званието „свещеноиконом“.

През 2013 г. е награден с грамота от Областния съвет на БЧК в Хасково за заслуги към червенокръстката организация. Почетен член е и на Ротари клуб-Хасково. Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27 януари 2017 г.

На 95 г. той все още шофира и е изключително деен. Багажникът на колата му е пълен с всякакви машинарии, защото свещеникът все нещо прави и поправя, включително в храма. Трябва да върша нещо, казва той. Вероятно затова годините не му личат, а зад волана се чувства уверен и има златен талон.

Повече за него прочетете тук.