Начало Местна власт Панагюрище отбелязва 167 години от рождението на Райна Княгиня

Панагюрище отбелязва 167 години от рождението на Райна Княгиня

СПОДЕЛИ

На 18 януари Панагюрище отбелязва 167 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, известна с прозвището Райна Княгиня – родена на 18 януари 1856 година в Панагюрище. В сърцата на панагюрци Райна е особено скъпа, не само защото се е родила тук, тя е символ на женската сила, на непримиримия дух и неуморната борба. Когато учителката Екатерина Балтова я сравнява в словото си при честването на 25-та годишнина от Априлското въстание със Св. Женевиева и Жана д’Арк, Княгинята простичко отсича: „Сърдечно благодаря, но чудно ми е, защо ми се устройва такова царско посрещане. Подвиг не съм извършила, чудо не съм сторила. Изпълнила съм само един скромен дълг на българка и панагюрка“.

 

Тържественото отбелязване на 167-та годишнина от рождението на Райна Княгиня започна с урок по родолюбие на децата от подготвителна група в Детска градина „Райна Княгиня”. С тържествения концерт „Жива си в нас, Княгиньо!“ децата от група „Малката русалка“, с учителки г-жа Кунка Велева, г-жа Петя Тонева и музикалната подготовка на децата от г-жа Ангелина Стойковска, с родолюбив плам изразиха преклонението си пред героичния подвиг на Княгинята.

Честването продължи на площад „Райна Княгиня“ пред паметника на бележитата българка, където г-жа Ирина Конова – уредник в Исторически музей-Панагюрище припомни паметни моменти от живота и делото на Райна Княгиня:

„…Една от жените оставили ярка диря в българската история. Възпитана от своите родители, свещеник Георги и Нона Футекови, в любов към Родината и народа, себеотдаване и милосърдие, които тя проявява през целия си живот. Участва активно в образователната и просветна дейност на девойките в Панагюрското девическо училище и Търновската девическа гимназия. Приема с вълнение и отговорност задачата да ушие Главното въстаническо знаме на IV революционен окръг. Свещените думи „Свобода или смърт“ извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството.“

В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

На 21 януари в ДГ „Райна Княгиня“ ще се осъществи съвместен видео урок по родолюбие, в който ще вземат участие учителския екип и децата от градината в Панагюрище и учителския екип от българското неделно училище „Райна Княгиня“ – Дъблин.

На 25 февруари в експозиционната зала на къща музей „Райна Княгиня“ ще бъдат експонирани оригиналните Устави на женско дружество „Надежда“ и девическо дружество „Китка“, в чиято просветната, благотворителна и родолюбива дейност Райна Княгиня е участвала активно.

Защото и днес, независимо в коя точка на света се намираме, името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизма и твърдостта, на изконния стремеж към свобода и независимост на българския народ.