Начало Общество Отец Атанас Манолов: Нека не превръщаме един светъл празник в празник на...

Отец Атанас Манолов: Нека не превръщаме един светъл празник в празник на напрежението

СПОДЕЛИ

otez AtanasИдеята за по-различно протичане на утрешния Йордановден на групата млади панагюрци, за която писахме преди дни, днес е била предмет на обсъждане между част от инициаторите, ръководството на общината и архиерейския наместник на Панагюрската духовна околия протойерей Атанас Манолов. Ден след публикацията, пред ПИА  кметът на общината Никола Белишки заяви, че е информиран за инициативата, принципно я подкрепя, но би следвало подобна идея да бъде обсъдена по – детайлно с представител на църквата.

Традиционният Богоявленски ритуал ежегодно се организира от църквата, а общината е съорганизатор.  По този повод отец Манолов пожела да представи своята гледна точка по въпроса. Ето какво заяви той пред ПИА:

„Идеята на тези млади мъже е прекрасна, но аз не мога да пренебрегна и тези хора, които в последните 17 години са се хвърляли всяка година и са пазили традицията. Не мога да спра един за сметка на друг – всички са добре дошли. Не можем да играем по сценария на едни, а да развалим сценария на други. Бог е любов и той е за бели и за черни. Освен това има и съвсем практични въпроси като охрана на самото събитие, опазването на здравето на тези хора. Младежите по детски наивно смятат, че ще влязат от онзи край на реката и ще играят хоро до другия край. Това е нещо доста сложно – като обезпечаване и като тяхна издръжливост. Така че – тези въпроси те няма как да ги осмислят, докато не им се случи. Но понеже на мен ми се е случвало доста често, затова се опитах да ги предпазя. Нека и Бог да ги пази. След малко ( 15.30 часа – бел.ред.)  имам среща с тях, за да им обясня как стоят нещата с празника, според църковната традиция и смисъла на този празник и вярвам, че утре Господ ще направи така, че да стане добре.

Днес, докато разговарях с тези момчета, ми хрумна нещо, и мисля, че това е истина – панагюрци са известни с това, че са оригинални, в цялото си битие. Панагюрецът не е човек, който копира нещо от някъде и затова се опитах да им обясня, че смисълът на нашето събиране утре е църковният празник. Смисълът на тяхното влизане в реката е не да изкопират въпросната идея на Калофер или идеята на Айтос или Бургас… Въпросът е да влязат в реката с отворени сърца, с вяра, с надежда и любов. 

Категорично искам да подчертая, че всяко едно събитие, което се организира от името на общината и църквата е ангажирана като участващ или като съорганизатор, църквата знае своето място – винаги спазва йерархията, т.е. никога не е била в общинските мероприятия над общината и никога църквата няма да позволи в църковните мероприятия общината да е над църквата. Всякакви недомислици и спонтанни реакции пречат на добрия тон и добрите взаимоотношения. Нека не превръщаме един светъл празник в празник на напрежението. Да отдадем сърцата си на самия ден. Дано утре да е студено, дано да има много хора, но хората, които дойдат, да знаят къде са дошли и за какво са дошли. И тези момчета, които ще рискуват здравето си, нека Господ да ги окриля, да им даде сили. С цялото си уважение към общината и към вашата медия направих тези забележки. „