Начало Култура Откри се изложбата „Полихромно-монохромно“ на панагюрските художници Петя Узунова и Николай Радулов

Откри се изложбата „Полихромно-монохромно“ на панагюрските художници Петя Узунова и Николай Радулов

169
0
СПОДЕЛИ

Изложба 1

С откриването на изложбата „Полихромно-монохромно“ на панагюрските творци Петя Узунова и Николай Радулов бе сложено началото на Юнската седмица на изкуствата в Панагюрище, вчера, 9 юни. Това стана в Театър Дом-паметник в 17:30 часа. Файето на театъра се оказа тясно за многобройната публика, дошла да види творбите на съвременните майстори на четката. След уводните думи на главен експерт „Култура и вероизповедания“ Магдалена Македонска, за същинското откриване на арт събитието думата взе доц. Румен Жеков – ръководител катедра „Изящни изкуства“ и преподавател по живопис в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, който представи накратко своите бивши студенти и тяхното творчество:

Доц. Румен Жеков
Доц. Румен Жеков

„Петя Узунова представя графични картини с комбинирани техники. Картините й са изпълнени с много професионализъм и виталност. Николай Радулов се представя в познатото си амплоа. Неговият афинитет е към фигуратива, към класическата живопис, с един много строг колорит в картините – хроматичен и наситен. Неговото предпочитание е към еднофигурната и двуфигурната композиция. Той от години работи върху цикъла „Човека и животното“. Тези много странни отношения, които човек си мисли, че са разгадаеми и ги осмисля по някакъв начин, но тайната какво мисли животното, естествено, остава. И мисля, че това е основното послание… Колкото до изкуството – него го правят вечно самите живи хора. И затова искам да Ви благодаря, че сте тук и ще може да се докоснете до духа на тези двама млади и обещаващи автори. Желая им на добър час. Възхитен съм и от отношението на Община Панагюрище, че подпомага появата на такива проекти и дава шанс на такива автори, пред които предстои едно голямо бъдеще. Аз ги приветствам, че са намерили и силата, и мотивацията да се занимават с изкуство, да отстояват идеите си, да намерят смисъл в това и да продължат напред“.

След него думата взе доц. Свилен Костадинов, преподавател по скулптура в същата Академия. „Това са едни от най-добрите ми студенти, а вече ги виждаме като солидни автори“ – каза той.

Доц. Свилен Костадинов
Доц. Свилен Костадинов

Трябва да отбележим, че двамата преподаватели са утвърдени имена в съвременното българско изобразително изкуство и творческите им пътища пишат част от най-новата му история. От името на двамата художници Петя Узунова изрази благодарност към доц. Жеков и доц. Костадинов за тяхната подкрепа през годините, прекарани в Академията. Специална благодарност тя изказа и към общинското ръководство за подкрепата при реализирането на арт проекта. Още по-емоционално наситено направи събитието музикалното изпълнение на Иванина Узунова, с което тя поздрави авторите и всички присъстващи. Сред тях бе кметът на Община Панагюрище Никола Белишки заедно със двамата му заместници Галина Матанова и Георги Павлов, също и председателят на Общински съвет – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева. Сред многобройните гости имаше представители на бизнеса и различни обществени сдружения и организации.

Неоспоримо бе доброто ниво на организация при откриването на изложбата. Спокойна атмосфера, приятна музика, споделени на по чаша бяло вино с ягоди, в компанията на хора, ценители на изкуството, бяха безспорен гарант за стил и класа – такива, каквито притежават арт форумите не само на европейско, но и на световно равнище.

В изложбата на двамата панагюрски художници са подредени общо 39 творби – живопис, графика и рисунка.

Изложба 3

Изложба 2

Очаквайте още снимки и видео от събитието.