Начало Общество Откриха официално Центъра за настаняване от семеен тип

Откриха официално Центъра за настаняване от семеен тип

СПОДЕЛИ

Вчера – 18 март, официално бе открит Центърът за настаняване от семеен тип "Павел Бобеков". Церемонията бе уважена от кмета Никола Белишки, заместниците му Галина Матанова и Георги Павлов, Нора Кунчева – шеф на дирекция "Образование", представители на дирекция "Социално подпомагане", на образователни институции, екипа и децата, настанени в обновената сграда. По традиция гостите бяха посрещнати с пита и мед. Те бяха приветствани от Павлина Куртева-времнно изпълняваща длъжността директор на ЦНСТ.Тя изказа своята и на екипа благодарност за съдействието  и помощта на община Панагюрище и социалната дирекция. Без вашето добро отношение и съпричастност, днешното събитие нямаше да е факт, каза Куртева. Ние получихме неоценима финансова помощ от общината и от много фирми от града, за да осъществим ремонтните дейности. Искам да ви уверя, че екипът ще работи все така всеотдайно за обгрижване на децата и за подготовката ми за реалния живот, посочи още ръкодителката на центъра.
Радвам се, че днес всички заедно ще отбележим една стъпка, която община Панагюрище направи в името на децата, каза и зам.-кметицата Галина Матанова. Тя акцентира върху факта, че реализирането на Центъра за настаняване от семеен тип станало възможно благодарение на много партньори като  екипа на центъра, община Панагюрище, дирекция "Социално подпомагане", Областна дирекция – Пазарджик, МТСП. Заместничката на Белишки отправи сърдечни благодарности и към всички хора от общината, които дарили толкова, колкото сърцето и възможностите им позволявали. По този начин средствата от общинския бюджет бяха надградени и допълнени от изключително сърцати хора, които помогнаха за това уютът на тази сграда да бъде наистина в посока домашна среда, добави Матанова, като заяви, че общинското ръководство ще помага и занапред. Водени от най-малките обитатели на Центъра, официалните гости разгледаха обновените и модерно обзаведени помещения.
В момента в Центъра се обгрижват 14 деца на възраст от 10 до 14 години, каза за агенция ПИА директорката Павлина Куртева. Капацитетът на заведението е 15 места. Сред сегашните обитатели на дома има и такива от други региони на страната. За в бъдеще  обаче, настаняването ще е на регионален принцип, добави Куртева. След ремонта и оборудването на сградата децата наистина ще живеят в среда, близка до семейната. Те ще бъдат обучавани от своите детегледачи в социално-битови умения. Едно от тях е самостоятелно приготвяне на храната. Питомците на Центъра разполагат с удобен, модерно обзаведен кухненски кът, където под вещото ръководство на възпитателите си ще могат да приготвят различни ястия. В уютен хол, обзаведен с мека мебел и телевизор, децата могат да си почиват и да гледат любимите си предавания. Те са настанени в стая по двама. В двете крила на сграда има 4 санитарни възли, както и по две душкабини.
Ремонтът на сградата струвал общо около 15 хил. лв., като 10 хил. са предоставени от община Панагюрище. Той бе приключен за по-малко от два месеца.
Центърът за настаняване от семеен тип е нова социална услуга, която замени предишния  Дом за деца, лишени от родителска грижа “Павел Бобеков” в синхрон със социалната реформа в страната, която цели деинституционализация на заведенията за деца.