Начало Култура Откриха уникална изложба за гастролите на Панагюрското злато

Откриха уникална изложба за гастролите на Панагюрското злато

СПОДЕЛИ

Експозицията от снимки, плакати, католози и документи е отворена на „Московска” 5 в столицата


zlato4Експозиция „40 години тракийска изложба по света бе открита на 4 ноември 2014 г в Изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5. Основните организатори са Държавна агенция „Архиви“ и Университета по библиотекознание и информационни технологии, На откриването присъства и френският посланик Ксавие Дьо Кабан, а присъствието му не е случайно, тъй като изложбата в парижкия „Пти Пале” се счита за началото на гастролите на Панагюрското златно съкровище и останалите тракийски ценности по света.
В тази изложба са подредени автентичните документи от Централния държавен архив, Архива на Нов български универститет, Националния исторически музей, Архива на МВнР, Архива на Пти пале – Париж, и Етнографския музей в Нюшател, на холандския музей „Боймар Ван Бойнинген“. Има и документи от много лични архиви, сред които на прочутите траколози проф.Иван Маразов и проф. Александър Фол. Зрителите могат да видят още  книги, каталози и плакати от български, чуждестранни и лични архиви, които пазят спомените за около осемдесет изложби. Изненада ще бъде възможността всички да се запознаят и с Одриското царство чрез специално създадено за целта мултимедийно приложение, съобщават организаторите от Държавна агенция „Архиви“ и Университетът по библиотекознание и информационни технологии

Те припомнят, че първата голяма изложба зад граница е през 1958 година, когато тракийските съкровища смайват посетителите на Етнографския музей в Нюшател, Швейцария. Следват изложби в над десет града, които в онези години са недостъпни за страни от Източна Европа.
Организаторите гарантират, че всички документални материали в тази изложба се показват за първи път.

Научен ръководител на изложбата, за която ПИА единствена в региона информира, е проф. Валерия Фол. В първите два дни след откриването интересът към изложбата е много сериозен. Вече има заявки от наши и чужди музей за показване на експозицията, а тя почти сигурно ще придружава Панагюрското съкровище при предстоящото му гостуване в Лувъра през следващата година.